facebook
twitter

Спорт

Сестрите Стоеви не успяха да докажат обвиненията за неполучени суми

От федерацията показаха справка, че двете вземат повече от 60% от парите за подготовка на целия национален отбор
370
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Петя Неделчева и Володя Златев по време на пресконференцията на федерацията по бадминтон по случая със сестрите Стоеви.

Европейските шампионки по бадминтон при женските двойки - Габриела и Стефани Стоеви, така и не доказаха твърденията си, че не са получавали от българската федерация (БФБ) достатъчно средства за подготовка и участие по състезания. Те се явиха в студиото на Нова тв заедно с президента на БФБ Володя Златев, когото в декларацията си от вторник обвиниха в "изключителна арогантност, пренебрежение и откровена неприязън" към тях.

"Решението ни е плод на действия, думи и на това, че не ни се помага от федерацията. За тази година ние сме с европейска титла - на нас ни се казва, че ще получим само 10 000 лева. Ние си плащаме турнирите от февруари до март, отказвали сме турнири, защото сами не можем да ги покрием въпреки нашия спонсор. Доколкото знаем, имали са пари, които са били отпуснати поименно за нас, но не са достигали до нас", казаха сестрите от Хасково.

На това Златев отговори, че досега за 2019 г. на тях и на техния екип са преведени общо 42 989 лв. за подготовка и възстановяване, като показа платежните нареждания. Златев добави, че за сестрите БФБ е гласувала 60 000 лв. за тази година по тези пера, като отделно са заделени парите за техните пътувания и участия на седем от най-силните турнири в света, валидни за олимпийска квалификация, за което двете сестри са уведомени писмено още в началото на април (б. р. - квалификационният цикъл започна на 1 май).

"Това нещо, ако е вярно, въобще нямаше да има тези проблеми", възкликна учуден личният треньор на Стоеви - Михаил Попов, който също получава заплата от БФБ. А самите бадминтонистки просто не коментираха данните. Запитани за изтъкнатото в декларацията им намерение техен адвокат да подаде сигнал в прокуратурата "относно конкретни факти и действия на лица от федерацията", те отказаха да назоват поне един такъв факт или действие.

По-късно на пресконференция на БФБ бе посочено, че за подготовка през тази година за всичките девет състезатели от националния отбор са предвидени 112 000 лв., като за Стоеви сумата съставлява над 60% от тези пари. Освен това те са единствените състезатели, които ползват услуги на рехабилитатори (от външна фирма - б. р.), които са постоянно с тях на всеки турнир, и за това се плаща отново от федерацията (6520 лв. само от началото на 2019 г.).

Треньорката на националните отбори Петя Неделчева - трикратен медалист на европейски първенства и 6-кратен носител на европейската купа, заяви, че всички в тима са разочаровани от отношението на Стоеви към тях, които подигравателно наричали колегите си "туристи" и "медалистчета". И изтъкна, че именно "туристите" от мъжкия национален отбор са тези, които миналата година са правили спаринги със сестрите, за да могат те да се подготвят за европейското първенство в Уелва (Исп), на което станаха шампионки.

"Да, в момента те са най-добрите и са лицето на българския бадминтон. Но българският бадминтон не започва от Габриела и Стефани, няма и да завърши с тях. Не трябва да забравят откъде са тръгнали те самите. Получавали са 100% подкрепа от федерацията през цялата си кариера", каза Неделчева и се присъедини към думите на Володя Златев, че федерацията остава с протегната ръка към двете сестри, ако променят решението си.

Все още няма коментари

Още

Сестри Стоеви завършиха 2019 г. с четвърта титла

16.12.2019

15
Сестри Стоеви остават №11 в света

19.11.2019

17
Сестри Стоеви започнаха с победа в Хонконг

14.11.2019

11

Влез или се регистрирай за да коментираш