Quantcast
Бадминтонистките Стоеви отказаха да играят за България | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Бадминтонистките Стоеви отказаха да играят за България

Сестрите от Хасково се оплакват, че са ощетени финансово, федерацията извади документи, че получават 100 000 лв. годишно за подготовка
2873
ЕПА/БГНЕС

Европейските шампионки по бадминтон при женските двойки - Габриела и Стефани Стоеви, отказаха да играят повече за България. С изявление във "Фейсбук" те обвиниха българската федерация (БФБ) и нейния президент Володя Златев в лошо отношение и недостатъчно финансиране на подготовката им.

В отговор на тяхното изявление от БФБ показаха справка, че само за 2018 г. са изплатили на двете сестри от Хасково над 100 000 лв. за подготовка и участия по състезания. През настоящата година до момента са им изплатени всички заявени от тях участия. От БФБ казаха също, че от близо една година Стоеви не контактуват лично с централата, а само с писма или чрез своите родители. Освен това не за всички свои състезателни разходи представят фактури, което противоречи на Закона за спорта и тези отпуснати им пари няма как да бъдат осчетоводени пред ММС. С казуса наскоро е запознат и спортният министър Красен Кралев.

Знае се, че от края на 2018 г. Стоеви имат предложение да започнат да играят за Франция. Вече две години те участват в местното първенство, където бяха изпратени със съдействието на БФБ, за да могат да имат по-голяма конкуренция, а и да получават по-стабилни приходи. За техен треньор също така бе нает бившият национал Михаил Попов, който от години живее във Франция и бе състезател на тази страна. Той също получава заплата от БФБ.

Ето и декларацията на Стоеви, без редакторска намеса:

„От много години и въпреки огромните трудности, които срещаме ние тренираме и работим усърдно, за да може да популяризираме бадминтона в България, както и да покажем на целия свят, че две българки могат да бъдат голяма сила в елита на бадминтона. Ние живеем и тренираме във Франция, далеч от нашите родители, приятели и колеги, за да се подготвяме максимално добре. През годините изтърпяхме огромни лишения, които не трябва да изпитва никой атлет, а още по-малко елитен шампион.

През последните години постигнахме много и с малкото, което получавахме. Искаме да информираме всички вас, че взехме много трудно решение за нас и за нашето бъдеще, но не можем повече да мълчим и да се преструваме, че всичко е наред. Всички знаете, че тази година има Европейски игри, Световното първенство и квалификационен цикъл за Олимпиадата през 2020. Искаме да ви информираме, че от няколко години ние, нашите родители и треньора ни се сблъскваме с непосилни за нас проблеми, които ни причинява „Българска Федерация Бадминтон“, но през последната година нещата станаха крайно нелицеприятни и нетърпими и ние се предаваме.

Борихме се, опитвахме се да популяризираме бадминтона, успяхме да докажем, че България може да бъде голяма сила в бадминтона на жени - двойки и накрая председателят на българска федерация по Бадминтон г-н Володя Златев ни каза, че ние нямаме предвиден бюджет и не ни се полагат никакви средства за подготовка - нещо, което в последствие се оказа лъжа и лично министър Красен Кралев потвърди пред нас, че това не е истина.

Обидно е председателят на федерацията ти да каже, че единствената Европейска титла в историята на българския бадминтон - нашата, се сравнява с републиканска титла и, че бюджетът, който е целеви и ни се полага заради успехите ни през изминалата 2018 г. се дава на други състезатели. Проблемът в никакъв случай не е само с финансирането. Ние сме се справяли винаги с това, което имаме. Проблемът е в цялостното отношението на „Българска Федерация Бадминтон“ и особено на г-н Володя Златев към нас през последните години и особено през последната година.

Изключителна арогантност, пренебрежение и откровена неприязън. Това отношение е причината за нашето решение и за настоящото обръщение.

Крайно несправедливо е бюджетът, който Министерство на Спорта е изплатил на „Българска Федерация Бадминтон“ за нашата подготовка да изчезва, незнайно къде и на нас да се казва, че нямаме предвиден бюджет. Несправедливо е след толкова много резултати, ние да продължаваме да си финансираме сами турнирите в Европа и в Азия при положение, че министерство на спорта е предвидило и изплатило бюджет за нашата подготовка на „Българска Федерация Бадминтон“.

Не е честно да отказваш да говориш с родителите ни, защото не си признавал пълномощното, което сме им дали за валидно. И точно заради това неуважение и тази гавра с нас, която продължи достатъчно дълго време, ние взехме трудното решение, че няма да се състезаваме под българския флаг от тук насетне. Ще се откажем от нашите мечти (Европейските игри , Световно първенство и Олимпиада), защото не искаме повече да бъдем унижавани. Унижавани са и нашите родители. Бадминтонът е нашата работа, нашия живот и това решение въпреки, че е изключително тежко, може би единственото възможно.

Ще има хора, които ще кажат, че сме предатели и изоставяме нашата страна, но това не е така. България винаги ще бъде нашата страна, нашият дом и винаги ще сме благодарни за невероятната подкрепа, която получавахме, но трябва да разберете, че ако не се откажем сега и не бъдем чути, много други спортисти ще бъдат на нашето място. Благодарим на министерство на спорта и на министър Красен Кралев за подкрепата през годините.

Искаме да ви информираме, че сме упълномощили адвокат, който е подал сигнал в прокуратурата относно конкретни факти и действия на лица от „Българска Федерация Бадминтон“, които по оценка на нашия адвокат съставляват престъпления. За последното миналата седмица сме уведомили лично министър Красен Кралев и очакваме Министерство на спорта да окаже пълно съдействие на компетентните органи".

 

Още

Сестри Стоеви завършиха 2019 г. с четвърта титла

16.12.2019

15
Сестри Стоеви остават №11 в света

19.11.2019

20
Сестри Стоеви започнаха с победа в Хонконг

14.11.2019

11