Медия без
политическа реклама

Саудитска Арабия нахлува и в ранкинг системата - с "четвъртия мейджър" в снукъра

Рияд сключи 10-годишна сделка за "Саудитски Мастърс" с награден фонд над £2 млн.

14 Февр. 2024
Плакатът на дебютното издание на "Саудитския Мастърс" включва образите на Рони О`Съливан, Джъд Тръмп и Дин Дзюнхуей.
WORLD SNOOKER
Плакатът на дебютното издание на "Саудитския Мастърс" включва образите на Рони О`Съливан, Джъд Тръмп и Дин Дзюнхуей.

По-малко от месец след като беше съобщено, че този сезон Саудитска Арабия ще организира първия професионален турнир по снукър в сраната, стана ясно, че кралството от Близкия изток ще влезе и в ранкинг системата на джентълменския спорт. При това с втория най-голям награден фонд в английската игра, който трябва да привлече всички най-големи майстори на щеката.

Това ще се случи още в началото на следващата кампания 2024/2025 с провеждането на първото издание на "Саудитски Мастърс", планирано за периода от 31 август до 7 септември в столицата Рияд. Турнирът бе анонсиран от световния снукър тур (WST) като "четвърти мейджър", което трябва да го нареди по престиж непосредствено до традиционните събития в Тройната корона - световното първенство в Шефилд, Шампионата на Обединеното кралство в Йорк и "Мастърс" в Лондон.

За високите претенции на организаторите говори и обявеният награден фонд от "над два милиона британски паунда". Най-голямата сума, присъстваща в момента в професионалния тур, е на шампионата на планетата - в "Крусибъл" се разпределят общо £2,4 млн. с шампионски чек от £500 000. За сравнение, наградните фондове на другите два "мейджъра" са £1,2 млн. на UK Championship (£250 000 за победителя) и £725 000 на "Мастърс" (£250 000 за шампиона).

От WST съобщиха още, че в новата ранкинг надпревара ще могат да участват всички 128 играчи от тура плюс шестима с "уайлд кард" от саудитската федерация по билярд и снукър. Договорът е за 10-годишно присъствие на "Саудитския Мастърс" в календара.

"Саудитска Арабия си създаде репутация като място на нови възможности за разрастване на спорта на нов пазар и за нови фенове - коментира британският промоутър Еди Хърн при сключването на сделката във вторник. - Страната беше домакин на някои от най-големите световни спортни събития през последните години, приветствайки посетителите от цял свят да усетят нейната страст към спорта и уникалната ѝ култура. Добавянето на "Саудитския Мастърс" през следващото десетилетие допълнително подсилва това усещане, тъй като предвещава една вълнуваща нова глава за снукъра."

Последвайте ни и в google news бутон