Медия без
политическа реклама

Саудитец и катарец ще премерят сили със снукър звездите в Рияд

Аматьорите Ал Аджлани и Ал Обайдли получиха двете "уайлд кард" за "Световния Мастърс"

28 Февр. 2024
WORLD SNOOKER
"Световният Мастърс" в Рияд ще бъде първият турнир в историята на снукъра, който ще включи златиста топка в играта, с която максималният възможен брейк да бъде на стойност 167 вместо традиционните 147 точки.

Саудитецът Омар ал Аджлани и катарецът Али ал Обайдли са избраниците на домакина Саудитска Арабия, които ще получат извънредния шанс да се включат в първото издание на "Световния Мастърс" по снукър. Двамата взимат полагащите се две "уайлд кард" за организаторите на турнира в столицата Рияд (4-6 март), който иначе ще събере състезателите от Топ 8 на световната ранглиста.

44-годишният Ал Аджлани и 31-годишният Ал Обайдли ще играят в предварителния кръг на надпреварата с награден фонд $1 млн. извън ранкинг системата. Двамата аматьори ще се изправят срещу най-ниско поставените играчи - №7 Марк Уилямс и №8 Али Картър, като победителите от тези мачове ще се класират за 1/4-финалите.

Другите суперзвездни участници са световният шампион Лука Бресел (№4 в ранглистата) и останалите от Топ 6: световните №1 Рони О`Съливан, №2 Джъд Тръмп, №3 Марк Алън, №5 Марк Селби и №6 Шон Мърфи.

"За мен е огромна чест да получа място в този турнир и искам да благодаря на всеки от организаторите за тази възможност - сподели Ал Аджлани. - Да играя срещу един от най-добрите снукър играчи в света в моята собствена страна ще бъде сбъдната мечта. Ще бъде тежък мач, но аз ще тренирам усилно, за да бъда готов. Сигурен съм, че ще получа и силна подкрепа от феновете на снукъра в Саудитска Арабия."

"Това е фантастична възможност за мен да се състезавам на една сцена с моите снукър герои - коментира пък Ал Обайдли. - Ще бъде велик момент за спорта и чест за мен да бъда част от събитието и да представям Катар в него. Признателен съм на всички, които ми дадоха този шанс, и ще дам най-доброто от себе си."

И двамата имат мимолетен опит на професионално ниво - катарецът в сериите PTC през 2010/2011 г., а саудитецът в т. нар. квалификационни училища през 2019/2020 г. Али ал Обайдли може да се похвали, че е световен шампион за аматьори от първенството на международната федерация по билярд и снукър (IBSF) в Доха през 2023 г.