Медия без
политическа реклама

Рони О`Съливан създаде прецедент с 8-aта си "Мастърс" титла

Най-великият снукър играч има шанс за първа сезонна Тройна корона в нереалната си кариера

15 Яну. 2024ЯВОР ЕВТИМОВ
WORLD SNOOKER
Две от децата на О`Съливан - Рони-младши и Лили, позират с татко си и с кристалната купа "Пол Хънтър", която стана негово притежание за рекорден осми път.

И на 48-годишна възраст Рони О`Съливан не спира да пренаписва историята на снукъра. Най-великият играч на всички времена спечели турнира "Мастърс" за осми път и отвори съвсем нова страница в собствената си кариера.

На финала в лондонската зала "Александра Палас" късно в неделя Ракетата осъществи смазващ обрат с 10:7 срещу английския си сънародник Али Картър. В началото на вечерната сесия световният №1 изоставаше с 3:6 фрейма, но след това спечели седем от следващите осем партии, съкрушавайки Капитана и психически, и физически.

"Честно казано, не знам как спечелих този турнир. Просто бръкнах надълбоко - анализира Рони. - Опитах да играя малко освободено и тази вечер мислех, че трябва само да удържа Али. Ако той искаше да спечели, трябваше да ме изчегърта от масата. Исках да видя дали има сили в края. Това си мислех, идвайки за вечерната сесия - може ли той да премине линията?"

С победата О`Съливан се превърна в най-възрастния шампион на "Мастърс", задминавайки Стюърт Бингам, който беше на 43, когато през 2020 г. победи във финала... Али Картър. Гения от Чигуел е и най-младият носител на най-престижната титла извън ранкинг системата, печелейки я за първи път на 19 през 1995 г.

Абсолютно същото той постигна и в Шампионата на Обединеното кралство в началото на миналия месец в Йорк, където вдигна осмия си трофей два дни преди 48-ия си рожден ден и точно 30 години след първия си триумф. Рони е най-възрастният шампион и на световното първенство, което спечели за седми път през 2022-ра, когато беше на 46.

Въпреки че е абсолютен рекордьор с вече общо 23 титли от Тройната корона, Ракетата никога досега не беше печелил UK Championship и "Мастърс" в един сезон. А това го поставя в безпрецедентната за него позиция да събере трите най-значими отличия в джентълменския спорт в една кампания. За целта той трябва да извоюва осмата си световна титла в "Крусибъл" през април и май.

"Имам невероятна кариера. Обичам да играя и обичам да се състезавам. Публиката винаги е била добра с мен през годините. Това е нещото, което ще запазя от всичките си спомени - подкрепата, която съм имал по целия свят, не само тук, в Лондон. На всички фенове искам да кажа: благодаря ви за подкрепата през цялото това време. Ще продължавам да опитвам, докато вече не мога да вкарвам топките", обеща пред зрителите в "Али Пали" живата легенда.

В историята има само трима играчи, които са правили сезонна Тройна корона, като един от тях я е постигал два пъти: Стив Дейвис (1987/1988), Стивън Хендри (1989/1990, 1995/1996) и Марк Уилямс (2002/2003).

 

"МАСТЪРС" 2024

Финал (10 от 19, две сесии)

№11 Али Картър (Анг) - №3 Рони О`Съливан (Анг) 7:10

 

00:00-04:23 First Session04:23-08:50 Second Session08:50-09:24 TrophySUBSCRIBE for the biggest and best videos from the only official World Snooker channel o...
SUBSCRIBE for the biggest and best videos from the only official World Snooker channel on YouTubeWebsite: www.wst.tvTwitter: @WeAreWSTFacebook: /WorldSnooker...