facebook
twitter

Спорт

Проверката показа: Сестри Стоеви са си получили всички пари

Петима бадминтонисти ще представят България на Европейските игри в Минск
499
 БГНЕС
Петя Неделчева и Володя Златев споделят очакванията си за представянето на националите на Европейските игри.

Европейските шампионки по бадминтон при женските двойки - Габриела и Стефани Стоеви, са си получили всички заявени пари за 2018 г. Това е показала проверката, назначена от спортното министерство (ММС), а резултата обяви министър Красен Кралев. 

През май сестри Стоеви излязоха с декларация, че федерацията по бадминтон (БФБ) не им е изплатила необходимите суми за подготовка, пътувания, лагери и участия по турнири за 2018 и 2019 г. Те заявиха, че повече няма да играят за България, а наетият от тях адвокат Радостин Василев дори се закани да сезира главния прокурор за нарушения в дейността на БФБ. ММС пък назначи проверка на обвиненията, която трябва да завърши официално до края на тази седмица. Но Кралев обяви резултатите пред bTV още в сряда.

"След няколко дни ще излезем с официални данни от проверката, неофициално заявявам - що се касае до финансовите взаимоотношения, за 2018 г. няма абсолютно никакъв проблем. Средствата, които са били заложени в плана, са изплатени от министерството на федерацията, а федерацията ги е изплатила към двете състезателки. За 2019-а има известни разминавания, но годината не е приключила и ние не можем да кажем дали тези средства биха били платени, или не - каза Кралев. - Факт е, че двете момичета са доста афектирани от отношението на федерацията към тях, мисля, че това е основният мотив, който изтъкват. Водихме разговори с тях и с президента на федерацията Володя Златев, опитват се да си изгладят отношенията, ще видим докъде може да се стигне. Аз смятам, че трябва да направим всичко възможно да ги върнем да участват на олимипийските игри в Токио 2020."

Всъщност Стоеви вече опитаха да направят първи стъпки към прекратяване на бойкота си. Те първо пожелаха да влязат все пак в отбора ни за Европейските игри в Минск (21-30 юни), но това бе след крайния срок за заявки. После участваха като представителки на България на турнир в Мадрид, част от олимпийските квалификации, и спечелиха титлата.

Володя Златев каза вчера, че позицията на БФБ си остава същата - ръката към Стоеви протегната, и добави: "До официалния край на проверката на ММС федерацията ще се въздържа от каквито и да било мерки. Моето лично мнение е да изгладим различията".

И без Стоеви бадминтонът успя да класира състезатели за Европейските игри. Те са Линда Зечири (жени), Даниел Николов (мъже), Мария Мицова (смесени двойки), Алекс Влаар (смесени и мъжки двойки) и Димитър Янакиев (мъжки двойки). Треньорът на националните отбори Петя Неделчева разказа, че петимата са направили осемдневен лагер и че в тима няма здравословни проблеми.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Сестри Стоеви завършиха 2019 г. с четвърта титла

16.12.2019

15
Сестри Стоеви остават №11 в света

19.11.2019

17
Сестри Стоеви започнаха с победа в Хонконг

14.11.2019

11

Коментари

сталкер пустиняк

Значи, сестрите казват, че има финансов проблем за 2019 г. Министерството казва, че няма проблем...за 2018 г. С половин уста признава, че имало някакви разминавания за 2019 г., което, като знам как лъжат и грабят герберастите, сигурно е завлечено поне половината от обещаните средства.  

Влез или се регистрирай за да коментираш