Медия без
политическа реклама

Президентът на БФВ: Очаквам Матей да вземе мъдро решение

Тодор Алексиев се завръща в националния отбор за олимпийската квалификация

30 Яну. 2019
SPORTAL.BG
Матей Казийски (№6) не е играл за България от юни 2012 г., когато заедно с треньора Радостин Стойчев (вдясно) обяви, че напуска националния отбор и ще го бойкотира, докато не бъде сменено ръководството на БФВ начело с президента Данчо Лазаров.

Президентът на Българската федерация по волейбол (БФВ) Данчо Лазаров, който стои в основата на продължаващия вече седма година бойкот на Матей Казийски, намекна, че очаква 34-годишният посрещач да се завърне в националния отбор. Самият ветеран наскоро обяви пред италиански вестник, че обмисля тази възможност.

"Това, че той обмисля, може само да ме радва. Не само мен, но и всички приятели на волейбола. Аз очаквам той да вземе едно мъдро решение. И с това предлагам тази тема да я приключим. Засега", заяви Лазаров пред bTV.

Шефът на БФВ добави, че разчита новият селекционер Силвано Пранди да се превърне в обединителна фигура за мъжкия А отбор. И разкри, че по настояване на италианеца договорът му е само до края на втората олимпийска квалификация с опция за удължаване до игрите в Токио `20.

"Много се надявам Силвано Пранди да обедини тима ни. Всички волейболисти, които по някаква причина не са играли за националния отбор, да бъдат в състава", заяви Лазаров.

Мигновена индикация за това даде бившият капитан на националите Тодор Алексиев, който вчера съобщи, че е готов да се завърне в тима, стига да бъде повикан. "Пранди е най-добрият треньор, с когото съм работил - заяви 35-годишният посрещач пред bTV. - Разговарях с него и му обещах, че за квалификацията ще помогна, ако има желание. За Световната лига не мога."

Самата олимпийска квалификация може да се проведе във Варна или в Русе, разкри Данчо Лазаров. Това са двата града, с които България кандидатства за домакинство, след като Бразилия се отказа от правото си да организира първата пресявка. Крайният срок за подаване на заявки в международната федерация (FIVB) е 31 януари, след което централата ще вземе решение на кого да повери организацията.

В световната фаза на олимпийските квалификации България попадна в гр. А заедно с тимовете на Бразилия, Египет и Пуерто Рико. Победителят в 4-странния турнир ще получи квота за Токио 2020, а останалите тимове ще участват в континентални пресявки.

Още по темата