Медия без
политическа реклама

Перес спечели Гран при на Сингапур след разследване

Макс Верстапен пропусна да спечели втората си световна титла и остана едва на седмо място

02 Окт. 2022Обновена
Серхио Перес се радва в бокса на "Ред Бул", докато още изчаква решението дали победата за Гран при на Сингапур ще е негова.
ЕПА/БГНЕС
Серхио Перес се радва в бокса на "Ред Бул", докато още изчаква решението дали победата за Гран при на Сингапур ще е негова.

Мексиканецът Серхио Перес спечели второто си състезание от Формула 1 този сезон. Успехът му за Гран при на Сингапур беше около два часа под въпрос, тъй като беше застрашен от наказание за нарушение на правилата при рестарта след второто излизане на колата за сигурност. При положение, че на пилота на "Ред Бул" бяха отнети повече от 5 секунди, то първото място от състезанието щеше да заеме Шарл Льоклер ("Ферари"), който пресече финалната линия втори, на 7 секунди от победителя. В крайна сметка обаче разследването приключи благоприятно за Перес и му бе оставена победата.

 

Неяснотата бе сякаш логичен завършек на цялото драматично нощно състезание на писта "Марина Бей", което бе изпълнено с инциденти, прекъсвания и накрая не бяха изминати предвидените 61 обиколки, тъй като изтече времевият лимит от 2 часа на състезание. Като начало стартът на състезанието се забави с 65 минути заради проливен дъжд. За пръв път кола за сигурност бе наредена още в 7-ата обиколка, когато Николас Латифи ("Уилямс") се сблъска с Чжоу Гуоню ("Алфа Ромео"). При подновяването на състезанието в 10-ата обиколка Серхио Перес успя да запази първото място.

В 22-ата обиколка се наложи въвеждане на виртуална кола за сигурност, след като Фернандо Алонсо ("Алпин-Рено") отпадна. В 26-ата обиколка ситуацията се повтори, защото Алекс Албън ("Уилямс") се заби в една от предпазните стени. По абсолютно същата причина (този път забиване на Естебан Окон ("Алпин-Рено") само след две обиколки отново бе дадена виртуална кола за сигурност. И пак - в 36-ата обиколка Юки Цунода ("Алфа Таури") се заби в стената, понеже не успя да загрее добре гумите си за сух асфалт.

След този инцидент състезанието продължи, като вече всички знаеха, че няма да изминат обиколките, а ще приключат на втория час. И настана време на остро единоборство за първото място между Перес и Льоклер. В крайна сметка успехът бе за мексиканеца.

Състезанието на "Марина Бей" бе завършено от само 14 от стартиралите 20 пилоти, заради всички инциденти. Световният шампион Макс Верстапен завърши едва на седма позиция. А той имаше шанс да спечели втората си титла още днес, ако беше спечелил и при определен развой с останалите си конкуренти.

След днешното състезание Верстапен води с 341 т., следван от Шарл Льоклер (237), Серхио Перес (235) и др. Седемкратният световен първенец Люис Хамилтън, който остана едва на девето място за Гран при на Сингапур, е шести в генералното класиране със 170 т.

При конструкторите начело е "Ред Бул" с 576 т., пред "Ферари" (439), "Мерцедес" (373) и др.

Следващото състезание, на което Верстапен може да завоюва титла, е за Гран при на Япония на 9 октомври.