facebook
twitter

Спорт

Отборите във Формула 1 плашат FIA със съд заради "Ферари"

Тимовете искат международната федерация да разкрие какво е тайното споразумение със "скудерията"
985
 ЕПА/БГНЕС
Международната федерация по автомобилизъм така и не разкри дали в двигателя на "Ферари" от 2019 г. е имало нещо нередно или не.

Седем от десетте отбора във Формула 1 излязоха с обща позиция, в която обявиха, че са "шокирани" и "категорично възразяват" срещу споразумението между международната федерация по автомобилизъм (FIA) и "Ферари", отнасящо се за двигателите на тима от Маранело през 2019 г. Тимовете заплашиха, че ще стигнат до съд, ако федерацията не съобщи какво е показало разследването и не разкрие какво е било споразумението. Миналата седмица FIA съобщи, че е стигнала до "споразумение" с "Ферари" след разследването относно двигателя на тима през миналия сезон, което бе започнато, след като другите отбори се усъмниха в прекалено голямото предимство в скоростта при преминаването през прави участъци. Детайлите от споразумението обаче не бяха съобщени, а от FIA заявиха, че двете страни са стигнали до "редица технически ангажименти". Не стана ясно и дали "Ферари" все пак са нарушили правилата за двигателите или не.

Седемте тима, които не използват двигатели на "Ферари" - "Мерцедес", "Ред Бул", "Макларън", "Рено", "Алфа Таури" (преди "Торо Росо" - б.а.), "Рейсинг Пойнт" и "Уилямс" излязоха с обща позиция, в която поискаха FIA да разкрие напълно какво е показало разследването и какво е споразумението с "Ферари". 

"Ние сме изненадани и шокирани от съобщението на FIA от 28 февруари, отнасящо се за приключването на разследването за двигателя на "Ферари". Международен спортен регулатор има отговорност да действа с най-високи стандарти на управление, честност и прозрачност. След месеци разследвания, предприети от FIA само след като отборите повдигнаха въпроса, ние категорично възразяваме постигането на конфиденциално споразумение с "Ферари", с което да бъде сложен край на въпроса. Ето защо заявяваме публично нашия общ ангажимент да търсим пълно и подобаващо разкриване на този въпрос и да се уверим, че нашият спорт третира всички отбори справедливо и еднакво. Правим го от името на феновете, участниците и акционерите във Формула 1. Освен това ние си запазваме правото да търсим правна защита в рамките на надлежния процес на FIA и пред компетентните съдилища", се казва в позицията на отборите. Под общото писмо не са се подписали само "Алфа Ромео" и "Хаас", които ползват двигатели на "Ферари". 

Причината за разследването бе, че през 2019 г. болидите на "Ферари" често бяха с поне половин секунда по-бързи от най-близките си конкуренти на правите. Въпреки това "скудерията" отново не бе в битката за титлата, но "Мерцедес" и "Ред Бул" повдигнаха въпроса как "Ферари" има подобно предимство. Те обаче не подадоха официални жалби. От "Ферари" твърдят, че не са нарушавали правилата и че FIA редовно е проверявала двигателя им. 

Ключови думи:

Формула 1, Ферари
Все още няма коментари

Още

Хамилтън измества Шумахер като синоним на рекорд

18.09.2020

ЯВОР ЕВТИМОВ

256
След тежки катастрофи и три старта Хамилтън стигна до победа №90

13.09.2020

635 1
Райконен бе обвинен в използване на нацистки символ

12.09.2020

903 2

Влез или се регистрирай за да коментираш