Quantcast

Медия без
политическа реклама

Остана само една пречка пред новия ст. "Локомотив"

Съоръжението в пловдивския парк "Лаута" трябва да е готово до лятото на 2024 г.

05 Май 2021
Локомотив
Така трябва да изглежда обновеният стадион "Локомотив".

Дългоочакваното разрешение от община Пловдив за началото на модернизирането на стадион "Локомотив" в града вече е факт. Това съобщи кметът Здравко Димитров след работна среща със своя заместник по строителство Пламен Райчев.

Така остана 14-дневен срок за обжалване на днешното решение като последна пречка преди да започне реализирането на проекта. След като изтече този срок, при липса на жалби, фирмата "Рудин" ООД, която спечели през ноември м.г. обявения от общината търг за реконструиране на съоръжението, може да започне реална дейност. Първият предвиден етап е изграждане на трибуна "Бесика". Поетият от "Рудин" ангажимент е да завърши стадиона за 1080 дни, т.е. за 36 месеца. Това означава, че до лятото на 2024 г. стадионът в пловдивския парк "Лаута" трябва да е напълно обновен. Той трябва да разполага с 14 000 седящи места и различни атракции, сред които и клубен музей. За четирите трибуни вече са изготвени пълни идейни проекти, като за "Бесика“ е подготвен и внесен в общината технически проект.

Стадион "Локомотив" ще бъде модернизиран с 12 млн. лв. с ДДС, отпуснати от правителството на Бойко Борисов през февруари 2020 г. Прогнозната стойност на изпълнението на обществената поръчка е 9 999 950 лв. без ДДС.

Община Пловдив подписа договора с "Рудин" на 31 декември м.г., а в края на април беше представен проектът, който визуализира как трябва да изглежда стадионът.

Заедно с 12-те милиона, отпуснати за ст. "Локомотив", кабинетът на Борисов отпусна и 25 млн. за доизграждането на ст. "Христо Ботев", на който да играе другият елитен пловдивски тим - "Ботев". Тези средства обаче се оказаха достатъчни само за довършването на две от трибуните.

Стадион "Христо Ботев" в Пловдив няма да е готов в обозримо бъдеще да посрещне финал от европейските клубни турнири. Такова крупно за България събитие беше обещано от Бойко Борисов на 11 април, когато вече като премиер в оставка посети съоръжението.

 

Още по темата