Quantcast

Медия без
политическа реклама

Още един национал отпадна от състава на Кръстаич

БФС обеща да дарява за благотворителност, ако феновете се държат прилично на трибуните

01 Септ. 2023
ЕПА/БГНЕС
Преотстъпеният от "Интер" на "ЦСКА 1948" Никола Илиев бе пратен да помага на младежкия национален отбор.

Втори футболист отпадна в рамките на тази седмица от мъжкия национален отбор преди контролата срещу Иран на 7 септември на ст. "Христо Ботев" в Пловдив и квалификацията за Евро 2024 срещу Черна гора на 10 септември в Подгорица. По преценка на селекционера Младен Кръстаич, 19-годишният халф Никола Илиев ("ЦСКА 1948") бе пратен да помогне на младежкия национален отбор за квалификациите за Евро 2025 срещу Естония (7 септември) в Талин и Израел (12 септември) на ст. "Александър Шаламанов" в София.

Треньорът на младежите ни Александър Димитров иска да започне по най-добрия начин участието в квалификационната група за първенството в Словакия. По тази причина Кръстаич се съгласи изобщо да не вика други трима от избраниците си - вратарят Пламен Андреев ("Левски") и футболистите на "ЦСКА-София" Християн Петров и Станислав Шопов, за да бъдат те на разположение на Димитров. И отделно сега прати Никола Илиев при младежите.

Това е втората промяна в А-националния отбор през изминалите дни, след като стана ясно, че Петко Христов ("Специя", Ит) отпада, тъй като не е възстановен от травма и мястото му ще заеме Кристиан Димитров ("Левски"). За момента не се предвижда да се вика нов играч на мястото на Илиев. Представителният ни тим се събира на лагер в София в понеделник.

 

ИНИЦИАТИВА НА БФС

От Българския футболен съюз (БФС) обявиха, че дават началото на нова инициатива - "България за пример". Идеята е от БФС да даряват по 5000 лв. за благотворителни каузи след всеки мач на мъжкия национален отбор, в който публиката се е държала коректно на трибуните - без издигане на забранени символи, скандирания или действия, подлежащи на глоби от страна на УЕФА и ФИФА.

Стартът на идеята ще бъде даден с контролата срещу Иран в четвъртък (7.IX). При примерно поведение на феновете в този мач, първата кауза, която ще получи въпросните 5000 лв., ще е свързана с трагичния инцидент в Русе от сряда, при който едно дете от школата на "Дунав" почина от мълния, а друго бе прието в тежко състояние в болница.

"Целта на целия проект е да се създаде възможно най-позитивна и безопасна атмосфера на мачовете на българския национален отбор и да се насърчи спортсменството и коректното поведение на трибуните, като същевременно се подпомагат и различни кампании в полза на най-нуждаещите се. Призоваваме всички привърженици на България да аплодират и да подкрепят искрено отбора си и да докажат, че България е за пример", обявиха от БФС.

Още по темата