Медия без
политическа реклама

Оцелялото от мълнията дете в Русе вече диша самостоятелно

Концесионерът на стадион "Дунав" твърди, че има два гръмоотвода

31 Авг. 2023Обновена

Мълния падна на стадион "Дунав" в Русе и порази две 11-годишни деца, едното от които е издъхнало, съобщи пред БТА Стела Кръстева от пресцентъра на Университетската болница "Канев". 

Сигналът за инцидента е подаден около 19:20 ч. в сряда вечер. По първоначална информация децата са били на тренировка на детския футболен клуб в едно от помощните игрища на стадиона, когато завалял силен дъжд с гръмотевици. Докато тичали към навеса, мощният гръм повалил две от тях. 

На място веднага са изпратени екипи на полицията и на Спешна помощ. Децата са били с тежки изгаряния. Едното е транспортирано в УМБАЛ "Медика", а другото - в Университетската болница "Канев" в града. Второто дете е било в състояние на клинична смърт - без сърдечна и дихателна дейност. Въпреки усилията на два реанимационни екипа, които са направили всичко по силите си, то не е било спасено, съобщи Стела Кръстева от пресцентъра на лечебното заведение пред БТА. 

Другото дете, поразено от мълния в Русе, е в тежко състояние, съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ „Медика“ в града.  Детето е прието в лечебното заведение в състояние на клинична смърт и без сърдечна дейност. Дежурният реанимационен екип го е реанимирал и е възстановил основните му жизнени показатели. Момчето е интубирано и е в медикаментозна кома. В четвъртък на обяд БНР съобщи, че се подобрява състоянието му . То вече диша самостоятелно, научи БНР от болницата, където детето бе настанено в реанимацията.

"Детето е в изключително тежко състояние. Има  мозъчен оток, засегнати са органите сърце, бял, черен дроб. В момента е седирано, включена е адекватна терапия. Детето в момента e със сравнително добра сърдечна дейност", коментира пред Нова тв в четвъртък сутринта лекуващият лекар д-р Бланш Ангелова. Тя допълни, че е налице характерна за такива случаи полиорганна травма, болничното заведение счита, че е извършено всичко необходимо, но може да се консултира с детската реанимация на "Пирогов". При нужда детето може да бъде транспортирано. 

 

ПРОВЕРКА

Стадион "Дунав" е отдаден на концесия от 2018 г. Съоръженията са нови. Още вчера се свързах с концесионерите и днес ще влезем на официална проверка. Такава вероятно ще бъде извършена и от националните органи, коментира кметът на Русе Пенчо Милков. 

На стадиона имало два гръмоотвода.  Концесионерът заяви, че е правен ремонт преди по-малко от 3 години. По думите му са спазени всички изисквания за безопасност, на стадиона имало гръмоотвод, пуснат в експлоатация през 2020 г.

"Сега във връзка с реновирането на хотелската част, на която й предстои издаването на Акт 16, също има изграден и поставен гръмоотвод. Т.е. до тези два терена има два гръмоотвода, които са съгласно наредбите, включително и осветлението на стадиона. Това е направено така, че всичко е заземено и обезопасено", разказа д-р Симеон Симеонов.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

мълния, Русе, деца

Още по темата