Медия без
политическа реклама

Общо събрание във волейбола на 16 януари няма да има

Борислав Кьосев е гласувал против провеждането на избори, за които се кандидатира

19 Дек. 2019
Илияна Кирилова
Инициативният комитет за свикване на извънредно изборно общо събрание на волейболната федерация обяви във вторник, че е очаквал протакането от страна на сдружението и ще предприеме следващи ходове.

Търговският регистър взе очаквано решение и постанови, че общо събрание на Българската федерация по волейбол (БФВ) на 16 януари 2020 г. не може да има. Това беше ясно още при внасянето на заявлението до Агенция по вписванията в понеделник (16 декември), когато беше последната възможна дата за свикване на събранието в законния едномесечен срок.

От Търговския регистър цитират именно устава на БФВ, според който е необходимо внасянето на заявлението да бъде направено на по-ранна дата, за да има време поканата да бъде публикувана по партидата на сдружението в необходимия срок. Така на практика федерацията наруши взетото от Управителния съвет решение за свикване на извънредно изборно общо събрание именно на 16 януари.

То беше гласувано на заседание на УС миналия четвъртък (12 декември) и теоретично имаше достатъчно време документите да бъдат внесени в Търговския регистър. Това обаче се случи едва на четвъртия ден и фактически обезсмисли цялата процедура. Този ход на администрацията на президента Данчо Лазаров беше прогнозиран още в деня на гласуването от опозиционния кандидат за нов президент Любомир Ганев.

Интересни данни изплуваха от публикувания протокол от заседанието на УС на 12 декември. Както беше оповестено, решението за свикване на общо събрание е взето с минимална разлика - 13:12 гласа. В гласуването са взели участие 22-ма от членовете на ръководния орган, като трима от тях са имали пълномощно да представляват отсъстващи членове. Двама членове на УС - Сашо Везенков и Пенчо Ангелов, нито са присъствали, нито са имали свои пълномощници.

Подалите по два гласа са Любомир Ганев ("за" от свое име и от името на Валери Андреев), Тодор Дапев ("за" от свое име и от името на Радко Тумбев) и Борислав Кьосев ("против" от свое име и от името на Милко Багдасаров). Особено любопитна е позицията на последния, който ден преди заседанието беше издигнат като втори кандидат за президентския пост. С други думи Кьосев е гласувал против провеждането на избори, за които се кандидатира.

Освен всичко миналия ден Борислав Кьосев обяви в интервю за "Студио Спринт", че "моите идеи не се различават от това, което Любо Ганев предлага". Което прави кандидатурата му съвсем безпредметна и засилва впечатлението, че е издигнат с единствената цел да съхрани статуквото от близо 20-годишното управление на Данчо Лазаров.