Quantcast

Медия без
политическа реклама

Новият селекционер на волейболистите иска да върне Казийски в тима

Пламен Константинов взе в екипа си Андрей Жеков, с когото работят и в Русия

28 Дек. 2022Обновена
БГНЕС
Пламен Константинов (вдясно) демонстрира добри отношения с президента на волейболната федерация Любомир Ганев на първата пресконференция след завръщането си като селекционер на мъжкия национален отбор.

Завърналият се като селекционер на националния отбор по волейбол за мъже Пламен Константинов призова тимът да не бъде натоварван с големи очаквания. Според него именно това е пречило на предшествениците му на поста - Силвано Пранди и Николай Желязков.

"Националният отбор винаги е бил нещо специално за мен, винаги е било удоволствие да се работи за него. И като състезател, и като треньор това винаги е било нещо специално за мен. Никога не съм имал друг интерес извън добрата игра на отбора и това да радваме хората и любителите на спорта. Да се опитаме да върнем позициите на националния отбор и вярата на фенове, че той може да играе добър волейбол без да си поставяме големи очаквания. Според мен това тежеше на момчетата през последните години. Ходил съм редовно на тренировки и при двамата специалисти (б.ред. - Пранди и Желязков), имаха добър тренировъчен процес. Със сигурност проблемите не се коренят в треньорите. Има и друг момент - помпането с нереални очаквания на обществото. Когато поставиш едни нереални цели и те се разминат кардинално с това, което се показва - тогава хората започват да си задават въпроси, свързани с желанието на играчите или с прекалено завишени цели. Аз мисля, че е по-скоро второто. Същите тези очаквания се прехвърлят на тези момчета, те не са готови да ги носят, а под натиска на очакванията не могат да разкрият качествата си - други нямат необходимата мотивация да играят за националния отбор", коментира Константинов при представянето си пред медиите. Това ще е втори период за него като селекционер, след като той беше начело на тима от 2014 до 2018 г.

Все пак той си постави амбициозна лична цел - да върне в отбора Матей Казийски, който не е играл за България от 2012 г., когато напусна заедно с тогавашния селекционер Радостин Стойчев заради скандал с ръководството на волейболната федерация. "Матей Казийски е част от състезателите, които искам да играят за националния отбор на България. Няма треньор, който да не иска Матей Казийски да играе за националния отбор. Знам, че Матей отказа да играе за националния отбор преди 10 години. Но не виждам какво може да му попречи сега да го направи, стига да го поиска. Аз ще съм щастлив той отново да играе за националния отбор на България. Доста години минаха, но до ден-днешен Матей е един от топ състезателите ни и на тези години показва изключително ниво", заяви Пламен Константинов.

Националният селекционер обяви, че негов асистент ще бъде друг бивш национал - Андрей Жеков, с когото работят заедно и в руския "Локомотив" (Новосибирск). Николай Иванов пък ще работи като координатор между всички националните формации във всички възрасти.

Константинов коментира и групата ни за европейското първенство, на което България е съорганизатор, заедно с Италия, Северна Македония и Израел. Тимът ни ще играе мачовете си в зала "Конгресна" на ДКС във Варна, а съперници ще са ни европейският вицешампион Словения и отборите на Финландия, Украйна, Хърватия и Испания.

"Групата ни изобщо не е лесна. Нашата група е с по-изявени отбори, в другите има по един топ отбор. Има два отбора в нашата група на световно ниво - единият безспорно е Словения, резултатите им от последните години го доказват, а Украйна с това представяне на световното първенство е много сериозен тим. Познавам голяма част от играчите им - тежък противник са. Оценката, че групата е слаба, удачна, аз не я споделям. Не омаловажавам качествата на Испания и Финландия, но те трябва да са преодолими отбори. Цяла Европа вече играе добър волейбол, не можеш да победиш даден тим, ако не си максимално концентриран. Украинците имаха шанс да влязат и в четворката, това за мен не е случайно. След италианската група нашата е втората по сила на това Европейско първенство", анализира Константинов.

И мъжкият, и женският национален отбор по волейбол извадиха късмет при тегленето на жребия за европейските първенства през 2023 г. България е съдомакин на мъжкия турнир заедно с Италия, Северна Македония и Израел (28 август - 16 септември).

 

Още по темата