Медия без
политическа реклама

ММС помага на "Левски" да си вземе стадиона на концесия

"Сините" започнаха с победа серията контроли на лагера в Дубай

12 Яну. 2023Обновена
Илияна Кирилова

Министерството на младежта и спорта (ММС) направи важна стъпка за отдаване на ст. "Виваком Арена - Георги Аспарухов" на дългосрочна концесия в полза на футболен клуб "Левски". По този начин се прави опит да бъде решен наболял проблем, който бе отлаган с десетилетия.

Със заповед на министър Весела Лечева от днес ММС създава съвместна комисия с управата на област София, за да бъде изготвено предложение за възлагане на концесия на стадиона. Комисията трябва да организира и проведе подготвителни действия, регламентирани в Закона за концесиите, включително проекти на обявления за откриване на процедура и на документация за концесията. Предвижда се комисията да изготви проектна документация за възлагане по реда на Закона за обществените поръчки, изготвянето на правен, технически и финансово-икономически анализ на концесията.

Този проект след това ще бъде внесен от спортния министър на заседание на министерски съвет, тъй като е включен в Плана за действие за държавните концесии за периода 2021-2027 г., одобрен на 17 февруари 2021 г. от тогавашното правителство, начело с Бойко Борисов.

Добро е сърцето на премиера Бойко Борисов, особено преди избори. В това са призвани да се уверят и феновете на футболния "Левски".

На практика от тогава досега обаче нищо не бе предприето по въпроса. Беше проведена среща в края на декември 2021 г. между предишния спортен министър Радостин Василев, президента на "Левски" Наско Сираков и изпълнителния директор на клуба Ивайло Ивков. На нея бяха разменени в общи линии пожелания за добро сътрудничество и нещата приключиха дотам.

 

ПРОБЛЕМЪТ

Всъщност "Левски" ползва безплатно стадиона си, който още преди 10 ноември 1989 г. е даден от държавата на клуба "за оперативно управление, за безвъзмездно и безсрочно ползване". След приемането на закона за държавната собственост съоръжението е преактувано и "Левски" продължава да го ползва без да плаща наем.

Сега принципал на ст. "Виваком Арена - Георги Аспарухов" продължава да е областната управа на София. Според Решение №7 от 2001 г. на конституционния съд обаче държавата може да отдава държавни имоти, включително и спортни, на концесия за 10, 15, 20 г., както прецени, но това не засяга придобитите преди 10 ноември права на безвъзмездно и безсрочно ползване.

Сега с приетия от правителството план за държавните концесии, в който стадионът на "Левски" бе вмъкнат в последния момент, се очаква този проблем да бъде решен.

 

ТЛАСЪК КЪМ ПРОДАЖБАТА НА "ЛЕВСКИ"

Очаква се ускоряването на отдаването на концесия на ст. "Виваком Арена - Георги Аспарухов", благодарение на днешната заповед на министър Весела Лечева и очакваните конкретни действия на комисията, а след това и на Министерски съвет, да решат окончателно проблема. По неофициална информация кандидат-купувачът на "Левски" в лицето на "Юнайтед груп" е поискал именно да бъде решен въпросът с концесията на стадиона, за да финализира сделката. Защото безвъзмездното ползване на съоръжението действително не натоварва клуба с разходи за наеми, но пък и не дава възможност за инвестиции. А модернизирането на стадиона е един от приоритетите на кандидата за "Левски".

Много е вероятно след развитието по темата за концесията да се ускорят и преговорите между Наско Сираков и "Юнайтед груп". Вчера Ивайло Ивков коментира темата така: "Има интерес от много голям международен холдинг и доколкото аз имам информация този интерес все още е налице и сме на финалната права. Докато не се случи обаче не може да сме спокойни. Пътят назад е кратък."

 

НА ТЕРЕНА

От чисто футболна гледна точка годината започна позитивно за "Левски". Възпитаниците на Станимир Стоилов спечелиха първата си контрола от подготвителния лагер в Дубай, надигравайки местния "Ал Насър" с 2:1.

"Сините" поведоха с два гола разлика за по-малко от половин час игра, след като талантът Марин Петков (19 г.) вкара два пъти - в 1-вата и 22-рата минута. Домакините върнаха едно попадение непосредствено след почивката и това се оказа крайният резултат, след като десетина минути преди края съдиите отмениха гол на Келиан ван дер Каап заради засада.

Дебют за "Левски" направиха и трите нови попълнения - Кристиян Димитров, Рикардиньо и Асен Чандъров. Първите двама започнаха в стартовите 11, а бившият халф на "Септември" се появи след почивката. През втората част Стоилов даде шанс за изява и на доста състезатели от ДЮШ.

"Беше важно футболистите да изиграят по 45 минути - коментира треньорът. - Трудно мога да дам оценки за физическото състояние, защото само двама играха повече време, но изглеждаха добре. 45 минути не са някакво мерило, от което можем да кажем кондиционно как сме. Особено вечерно време се тича по-добре. Новите се стараят. Трябва да опитат да подобрят динамиката и агресията в играта си. Едно добро начало и за тримата. Свършихме работата, която трябваше да свършим до този етап. Продължаваме да се готвим за шампионата."

За "Левски" предстоят още пет приятелски мача в ОАЕ - срещу руските "Краснодар", "Спартак" (Москва) и "Урал", латвийския "Рига" и малайзийския "Джахор Дарул Та`азим". След завръщането в София "сините" ще се изправят срещу "Септември".

Още по темата