Медия без
политическа реклама

Правителството дава на "Левски" стадиона за 35 години

От клуба благодариха на Бойко Борисов за концесията и съобщиха, че разговарят с чуждестранни инвеститори за строителство на Герена

18 Февр. 2021Обновена

Добро е сърцето на премиера Бойко Борисов, особено преди избори. В това са призвани да се уверят и феновете на футболния "Левски". Само две седмици след като собственикът Наско Сираков публично обяви, че клубът иска помощ от държавата за поставяне на козирка над сектор А на ст. "Георги Аспарухов" началният тласък за тази помощ бе даден от министерския съвет, който реши да даде на "сините" да ползват стадиона на концесия. Малко по-късно стана ясно, че срокът на тази концесия ще е 35 години, с опция за удължаване. 

"През лятото говорих с министър-председателя за завършването на стадиона. Пуснахме молба (б.р. - това е станало официално веднага след Нова година) държавата да помогне. "А" сектор не е завършен и има течове при всеки дъжд. Не смятам, че "Левски" заслужава по-малко от "Ботев" (Пд) или "Локо" (Пд). Не мога да се примиря, че в "Левски" има нещо недовършено. Моля министър-председателя да загаси и този пожар - сумата не е толкова голяма, за да не можем да си завършим козирката и сектора", заяви Сираков на 3 февруари. 

Собственикът на "Левски" Наско Сираков обяви, че клубът иска помощ от държавата за поставяне на козирка на сектор А на ст. Виваком Арена Георги Аспарухов". За целта той помоли лично премиера Бойко Борисов да се намеси.

И на вчерашното правителствено заседание молбата му е била чута. Това става ясно от разпратения до медиите имейл от спортното министерство за възлагане на концесия за строителство на стадион "Георги Аспарухов". Съобщението гласи:

"В изпълнение на одобрения на заседанието на Министерския съвет, проведено на 17 февруари 2021 г., Актуализиран план за действие за държавните концесии за периода 2021–2027 г., министърът на младежта и спорта ще предприеме действия за възлагане на концесия за строителство на „Спортен комплекс за професионален и масов спорт „Георги Аспарухов“, град София, община Столична, област София (...)

Незадоволителното състояние на спортната база към този момент е последица от множеството промени в нормативните актове, извършвани след 1990 г., а липсата на яснота и сигурност демотивира ползвателите на съоръженията да влагат значителни финансови средства за поддържане и реновиране на базата.

С предоставянето на концесия за строителство на „Спортен комплекс за професионален и масов спорт „Георги Аспарухов“, ще се постигне цялостна модернизация на комплекса и икономическа ефективност при управлението му, като както строителния, така и оперативния риск ще се поемат от концесионера.

Очакваният резултат е да се довърши трибуната на Сектор „А“, вкл. като се изгради козирка, да се построят три нови трибуни с козирки, всички трибуни да се оборудват, да се ремонтира и разшири съществуващият паркинг и да се изгради нов паркинг. Дългосрочният резултат от възлагането на концесията е спортният комплекс да се поддържа в експлоатационна годност с качество, отговарящо на най-новите национални и международни стандарти, което ще създаде предпоставки и за високо качество на предоставяните услуги (...)".

Всъщност в първоначалния план за действие на правителството за държавните концесии (2021–2027 г.) от 20 януари нямаше точка за ст. "Георги Аспарухов". Тя е вкарана на вчерашното заседание.

Извън призива на Сираков за държавна помощ, за да се оправят дефектите по построения преди 8 годин Сектор А, към момента изпадналият във финансови затруднения ПФК "Левски" не е обявявал планове за нови строителни работи на Герена. А сега става въпрос за останалите три трибуни, и то с козирки, разширяване на настоящия и построяване на още един паркинг.

Към момента, поне на хартия, не става въпрос за държавна помощ, както стана преди местните избори с пловдивските "Ботев" и "Локомотив", за чиито стадиони Борисов отпусна общо 37 млн. лв. Това означава, че клубът трябва да си намери инвеститор. Или да му бъде намерен такъв...

Не е съвсем ясно и защо ст."Георги Аспарухов" ще се дава на концесия на "Левски", след като сега той ползва съоръжението безплатно. Преди 10 ноември 1989 г. стадионът е даден от държавата на клуба "за оперативно управление, за безвъзмездно и безсрочно ползване". Въз основа на това след 1998 г. и приемането на закона за държавната собственост той е преактуван и "Левски" отново го ползва безвъзмездно.

Според Решение №7 от 2001 г. на конституционния съд пък, държавата може да отдава държавни имоти, включително и спортни, на концесия за 10, 15, 20 г. както прецени, но това не засяга придобитите преди 10 ноември права на безвъзмеждно и безсрочно ползване.

Не е ясно също така и защо спортното министерство съобщава, че ще отдава на концесия стадион "Георги Аспарухов", тъй като досега не е съобщавано това съоръжение да му е било предадено за стопанисване от областната управа на София.

Следобед, пред клубното приложение изпълнителният директор на "Левски" в оставка Павел Колев даде някои разяснения, най-важното от които е, че срокът на  концесията ще е 35 години, с възможност за удължаване. Той не пропусна също така да благодари на Бойко Борисов.

"Стадионът никога не е бил собственост на "Левски", винаги е бил частна държавна собственост.  И за последно е уреден с акт за безвъзмездно ползване от 1998 г. Но от 1998-а до днес развитието на футбола се задвижи изключително бързо и плановете за развитието на "Левски" в стратегически аспект няма как да се осъществят без да се реши, под една или друга форма, статутът на стадиона. - каза Колев. - Разговорът за това как "Левски" да се развива в следващите години и да се превърне в модерен клуб не са спирали. Волята на мажоритания акционер Наско Сираков винаги е била да поставим стадиона в центъра на футболната икономика на клуба. И по-удачен начин от взимането на концесия не съществува. Това е първоначална, но много важна стъпка в плана за развитие на футболния клуб."

Павел Колев уточни, че концесия все още няма, тъй като предстоят много действия по дълга процедура.

"Благодарности на премиера Бойко Борисов, защото без неговото съдействие включването ни в плана (правителствения) за концесиите нямаше да е факт, и то толкова бързо - каза Колев. - Оттук-натататък е наред бързо изготвяне на инвестиционен план, на бизнес план и най-важното нещо - търсенето на инвеститор, който ще е готов при определени условия да се ангажира за строителство на модерен стадион, който всички мечтаем.  Държавата няма да се ангажира по никакъв начин с инвестиция. Ние ще работим и ще настояваме да се случи - в един определен срок клубът да бъде освободен от плащането на концесионна такса, но при всички положения такава такса ще има. Един нов стадион ще бъде страхотна придобивка не само за футболния и спортния клуб, а и за целия квартал, който има над 65 000 жители и е един от най-големите в София. Той ще осигурява условия за спорт на всички жители там." 

Павел Колев смята, че концесия ще е добър сигнал за инвеститорите и добави: "Разговори с потенциални инвеститори са водени в последните месеци многократно. Става въпрос най-вече за компании, които не са базирани в България. В момента сме един наемател в имот, който на практика във всеки един момент може да бъде отнет от клуба. Така че уреждането на договор за концесия за 35 години, с възможност да бъде удължена, е добра опция. Такава дългосрочна концесия ще привлече сериозни инвеститори."