Медия без
политическа реклама

Министър Глушков очаква призьори в 3-4 спорта на игрите в Париж

Квотите се достигат по един начин, а медалите се печелят по друг, коментира той

19 Май 2024
Спортният министър Георги Глушков потвърди, че подготовката на всички наши спортисти, които ще участват на олимпийските игри в Париж, е подсигурена.
ММС
Спортният министър Георги Глушков потвърди, че подготовката на всички наши спортисти, които ще участват на олимпийските игри в Париж, е подсигурена.

Очакванията на спортния министър Георги Глушков са българските спортисти да спечелят медали в три или четири спорта на олимпийските игри в Париж. Това заяви той в предаването "Арена спорт" по БНТ.

"Те ще са измежду вдигане на тежести, борба, бокс, фехтовка, таеукондо, художествена гимнастика. Имаме доста спортове, в които имаме силно представителство. Но това са олимпийски игри - всичко може да се случи. Осигурени са средствата на всички с квоти, те са 32-ма. Имаме още няколко спорта от които очакваме да изпратим, имаме надежда още. Имаме и квоти, които са дублирани. Искам да отбележа, че квотите се достигат по един начин, а медалите се печелят по друг, те са най-ценното", коментира Глушков пред националната телевизия.

Той говори и за субсидията от 13 766 685 лв., която държавата ще отпусне на 861 спортни клуба в 51 вида спорт. "Първи приоритет ми беше да погледна проблемите на спортните клубове и федерации, за да може средствата за тях да бъдат дадени по възможно най-добър начин. Всички клубове имаха изключителна нужда от тях. Предвидени са 13 766 000 лв. Това ще стане до няколко дни, за да може всички клубове да могат да използват средствата", обясни министърът.

Глушков говори и за скандалните наказания на баскетболистите Теодора Динева и Мартин Стефанов, които са със спрени права заради участие в залози за мачове. Спортният министър не скри разочарованието си, още повече, че състезателите са в спорта, в който той бе изявен национал, а досега и президент на федерацията.

"Изключително против съм всички тези действия, които нарушават и уронват престижа на българския спорт. Ние можем да подаваме сигнали за манипулация на мачове, за насилие. Мониторингът е за всеки един мач в нашите първенства, той е постоянен. Всички знаят, че има кой да разследва сериозно и са убедени, че има кой да наказва. Това е една част от превенцията", каза Георги Глушков.

Още по темата