Медия без
политическа реклама

ФИБА наказа бивша наша националка заради залози

Теодора Динева е със спрени права до октомври 2026 г.

01 Май 2024
Теодора Динева няма право да играе баскетбол до октомври 2026 г.
БФБ
Теодора Динева няма право да играе баскетбол до октомври 2026 г.

Бившата националка на България по баскетбол Теодора Динева (27 г.) получи забрана да играе в следващите две години и половина. Наказанието е наложено на международната федерация по баскетбол (ФИБА) и бе оповестено днес от нашата федерация (БФБ). Причината за тежката санкция е участие на Динева в залози за мачове, но от БФБ не дадоха повече подробности.

"ФИБА наложи наказание на българската баскетболистка Теодора Динева. Доскорошната национална състезателка получи забрана за участие във всички дейности на ФИБА или свързани с нея такива. Санкцията вече влезе в сила и е до 25 октомври, 2026 г., а причината е нарушаване на Етичния кодекс и интегритет и участие в залози", се посочва в съобщението от БФБ.

Динева игра до миналия сезон за "Берое", а преди това е била състезател на "Рилски спортист" и "Нефтохимик 2010". Има два мача за националния ни тим. През ноември 2018 г. дебютира в мач срещу Украйна, а година по-късно играе срещу Исландия.

Интересното е, че от баскетболната ни федерация обявиха, че в момента вървят разследвания срещу други състезатели заради съмнения за участия в залози. "Във връзка с други продължаващи разследвания, ФИБА и БФ Баскетбол напомнят на всички играчи, треньори, съдии и лицензирани от федерацията лица, че все още могат да докладват, ако имат информация за нарушения", обявиха от БФБ.

В баскетбола ни подобни наказания за участие в залози са рядкост. Интересното е, че през май 2021 г. президентът на "Черно море Тича" Георги Ганчев заяви на пресконференция, че ръководството на клуба се е усъмнило, че някои баскетболисти от тима са участвали в уговорени мачове. Целият отбор е трябвало да мине на тест с полиграф, като трима играчи са си признали за черното тото, а четирима други, както и треньорът Галин Стоянов са отказали теста.

Тогава президентът на федерацията (БФБ) Георги Глушков, сегашен служебен спортен министър, се усъмни в думите на шефа на "Черно море Тича", като посочи, че във федерацията не е постъпила информация от компанията Sportradar, която следи за необичайно големи и съответно подозрителни залози на спортни събития.

Точно преди две години в българския футбол избухна скандал. Черно море" изпрати на проверка с полиграф (популярен и като детектор на лъжата) своите футболисти и шестима от тях се провалиха при въпросите дали са играли в уговорени мачове.

 

Още по темата