facebook
twitter

Спорт

Малиец е новият шеф на световния баскетбол

39
FIBA

Хамане Нианг ще бъде новият президент на Международната федерация по баскетбол (FIBA). Това стана ясно след изтичането на крайния срок за подаване на кандидатури и се оказа, че 67-годишният малиец е единственият желаещ поста, на който в момента е аржентинецът Орацио Мураторе.

Нианг е бивш президент на FIBA-Африка и спортен министър на страната си, а в момента е член на Изпълнителния комитет на FIBA. Неговият избор ще бъде формално потвърден на конгреса в Пекин, който ще се проведе на 29 и 30 август, в навечерието на световното първенство за мъже в Китай. 

FIBA използва система на ротация на президентите и сега е ред на представител на Африка. След 4-годишния мандат на Нианг ще дойде ред шеф на световния баскетбол да стане азиатец.

Муроторе обаче изкара на поста 5 години заради промяна в преходните разпоредби. Аржентинецът имаше труден период след внезапната смърт през октомври 2018 г. на генералния секретар на FIBA и член на МОК Патрик Бауман (51 г.). Освен това трябваше да решава проблемите с Евролигата и направи реформи в самата федерация. Президентската роля по принцип не е водеща във FIBA, а основният човек е генералният секретар. На тази позиция сега е гъркът Андреас Заглис, назначен през декември като заместник на Бауман.

Ключови думи:

Хамане Нианг, FIBA, баскетбол
Все още няма коментари

Още

"Балкан" загуби с 15 т. на старта на Шампионската лига по баскетбол

19.09.2019

17
Спортни вести

18.09.2019

33
Испания е за втори път на световния баскетболен връх

16.09.2019

113

Влез или се регистрирай за да коментираш

×