Quantcast

Медия без
политическа реклама

Люис Хамилтън бе глобен с $50 000 за опасно поведение

Седемкратният шампион във Формула 1 пресече пеша пистата "Лусаил"

09 Окт. 2023
ЕПА/БГНЕС
Хамилтън излезе от кокпита след инцидента и отиде пеша до бокса, което му донесе наказанието

Седемкратният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън получи предупреждение и бе глобен с $50 000 след състезанието за Гран при на Катар на пистата "Лусаил" снощи. 

Причината обаче не е катастрофата, която британецът предизвика веднага след старта и с която изхвърли от състезанието себе си, а лиши своя съотборник Джордж Ръсел от възможността да се бори за предно класиране. 

Проблемното от гледна точка на правилника поведение на Хамилтън дойде след инцидента, защото той излезе от кокпита, пресече състезателното трасе и отиде пеша до бокса на отбора. Стюардите счетоха, че това е опасно действие на британския пилот, тъй като само няколко секунди след това по пистата премина именно Ръсел, чийто болид бе в състояние да се движи след сблъсъка.

В изявлението на FIA за наказанието се изтъква, че Хамилтън е поднесъл своите извинения. Според решението на международната федерация по автомобилизъм англичанинът ще плати първоначално $25 000, а втората половина ще е дължима, ако направи второ нарушение до края на сезона, от който остават пет старта, първият от които е за Гран при на САЩ в Остин, Тексас на 22 октомври.

Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън предприе самоубийствена маневра и лиши не само себе си, но и отбора си "Мерцедес" от възможността да се бори за челните позиции в "Гран при" на Катар.

 

Ключови думи:

Формула 1, Люис Хамилтън

Още по темата