Медия без
политическа реклама

Любомир Ганев: Преди 10 дни нямах идея, че ще съм кандидат за шеф на БФВ

Данчо Лазаров може да стане почетен президент

03 Дек. 2019
БГНЕС
Любомир Ганев разговаря с президента на ЦСКА Александър Попов (вдясно) по време на пресконференцията миналата сряда, на която инициативният комитет официално го представи като кандидат за нов шеф на БФВ.

Вицепрезидентът на волейболната федерация (БФВ) и кандидат на опозицията за нов шеф на централата Любомир Ганев обяви, че инициативата за смяна на дългогодишния президент Данчо Лазаров е спонтанна. Легендата на ЦСКА и националния отбор също така заяви, че издигането на неговата кандидатура също не е предварително планирано от инициативния комитет, в който се обединиха почти всички водещи клубове в България.

"Нямам никакви проблеми с Данчо Лазаров - заяви Ганев пред bTV. - Преди десет дни проведохме разговор. Тогава нямах идея, че ще се кандидатирам. Казах му, че той винаги е знаел какво мисля аз, че може да се направи по-добре за българския волейбол. В крайна сметка защо да се конфронтираме?"

Ганев разкри, че в устава на БФВ има член, който позволява на Лазаров да се превърне в почетен председател на организацията. А това би дало на управляващия от 2002 г. бизнесмен аналогични правомощия от досегашните.

"Има точка в устава за почетен председател на Управителния съвет, която дава огромни правомощия. На практика имаш втори президент във федерацията. Клубовете искат да има промени и в тази част. Няма нищо лошо да има почетен председател, но той да не бъде със същите правомощия като председателя. Да може да бъде канен на всички мероприятия, но да не може да подписва документи. Засега това не го обмисляме. Нека да стигнем до този казус. В момента се мъчим да имаме достатъчно членове на Управителния съвет на 20 декември, а след това би трябвало да се насрочи ново изборно събрание на 16 януари", заяви Ганев.

Кампанията за сваляне на Лазаров започна преди по-малко от три седмици, точно след реплика на Любомир Ганев, свързана със свиканото извънредно Общо събрание на 20 декември в Казанлък. По думите му то е организирано с единствената цел той да бъде изключен от УС, за да не може да се кандидатира за президент на федерацията (по устав само членове на УС имат такова право).

Два дни по-късно - на 15 ноември, представители на инициативния комитет обявиха намерението си да свикат друго извънредно Общо събрание с изборен характер на 16 януари, като тогава беше изрично подчертано, че опозицията има различни варианти за кандидат-президент, но Любомир Ганев категорично не е сред тях. Миналата сряда (27 ноември) обаче именно бившият лидер на националния отбор беше посочен като лицето, което трябва да донесе промяната.

Самият Ганев вече два пъти бе потенциален кандидат за шеф на българския волейбол. Веднъж си издигна официално кандидатурата през 2015 г., но няколко дни преди Общото събрание беше принуден да я оттегли. Миналата година пък, когато Лазаров няколко пъти декларира, че ще се оттегли, той отново заяви, че е готов да поеме щафетата. Само че Лазаров отново изненада всички и заяви, че планира да изкара поредния си мандат, който изтича през 2021 г.

"Да, бил съм "дясна ръка", имах пълномощия по време на световното първенство и съм там да помагам - посочи вчера Ганев. - От година и два месеца абсолютно никаква работа не върша. От 2012 г. не сме имали изборно събрание. Тогава някои членове на УС си подадохме оставките, някои от нас бяха избрани отново, но кандидат за президент е бил само един. Едното от исканията на този инициативен комитет е да има не повече от два последователни мандата всеки ръководител на федерацията."