Медия без
политическа реклама

"Локомотив" (Пд) шутира най-ефективно в Първа лига

"Лудогорец" пък е сред най-добрите в света по брой точни удари във вратата

Футболистите на "Локомотив" (Пд) вкарват повече голове, отколкото се очаква от тях, предвид отправените шутове към вратата на съперника.
СПОРТАЛ
Футболистите на "Локомотив" (Пд) вкарват повече голове, отколкото се очаква от тях, предвид отправените шутове към вратата на съперника.

Петият във временното класиране на Първа лига - "Локомотив" (Пд), се оказа най-ефективният отбор във футболното ни първенство по отношение на ударите към вратата според най-новия анализ на Международния център за спортни изследвания (CIES). Той обхваща 54 първенства и общо 900 клуба от цял свят, а самото подреждане е на база на статистически модел, който отчита отбелязаните голове за отбор (без да се включват дузпите) средно на мач като твърда величина, спрямо три променливи - брой точни удари във вратата, брой очаквани голове според опасността на създадените положения (отново без дузпите), както и общ брой шутове. Разглежданият период е от началото на сезона до 12 март.

"Локомотив" е отличникът у нас с положителен коефициент от 0.23, който се е формирал от 1.50 гола на мач (без дузпите) от началото на шампионата спрямо 1.25 очаквани гола (предвид създадените шансове). Това означава, че пловдивчани реализират повече от очакваното спрямо изработените от тях ситуации. С подобен положителен индекс са още пет наши тима - "Лудогорец" (0.21), "Хебър" (0.12), "Левски" (0.11), както и "ЦСКА-София" и "Черно море" с по 0.06. С най-голям отрицателен коефициент (-0.32) пък е "Етър", който реализира 0.46 попадения от 0.78 очаквани голови положения.

По всички други показатели обаче

 

"Лудогорец" е №1 в България, като е и дори сред отличниците в света.

 

Разградчани са вкарали най-много голове от всички в Първа лига средно на мач (2.39), имат и най-много чисти голови положения (2.18), най-много точни удари във вратата (7.04) и най-много общо удари към вратата средно на мач (18.87).

Тези показатели нареждат 12-кратния шампион на страната много напред в цялата класация на CIES. "Лудогорец" е четвърти в света по отношение на точни удари средно на мач. По-напред са само ПСВ "Айндховен" (8.92), "Байерн" (7.13) и "Селтик" (7.07). Разградчани са също четвърти от всички 900 тима и по общ брой шутове към вратата на съперника средно на мач. Тук лидер също е ПСВ с 21.84, пред "Цървена звезда" и "Рейнджърс" с по 19.31.

"Лудогорец" е на 11-о място сред 900 тима по вкарани голове на мач от началото на сезона (без дузпите). И в това отношение води "Айндховен" с 2.96, пред "Байерн" (2.80), лисабонския "Спортинг" (2.75) и др. Според очакваните голове пък "Лудогорец" е 14-и в света. ПСВ затвърждава тоталната си доминация и тук - 3.05, пред саудитския "Ал Хилал" с 2.59, "Фейенорд" с 2.50 и др.

За отбелязване е, че български отбори има и на дъното на отделните подредби. "Етър" е пети отзад напред с 0.46 вкарани гола средно на мач. Най-назад са хърватският "Рудеш" и турският "Алтай" с по 0.25. Тук "Ботев" (Вр) е 10-и отзад напред с 0.54 отбелязани попадения.

"Пирин" пък е седми отзад напред по общ брой удари към съперниковата врата на мач - средно 7.61. Най-малко шутове са отправили играчите на австрийския "Аустрия" (Лустенау) - 6.55. Благоевградчани са последни в Първа лига и по точни удари към вратата (2.61), като зад тях в света има само 14 отбора с по-лоши показатели.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата