Медия без
политическа реклама

Леки, пъргави, безопасни: FIA показа бъдещето на Формула 1

От 2026 г. болидите ще имат активна аеродинамика с ръчен режим на управление

07 Юни 2024
FIA

След продължили с месеци дискусии международната автомобилна федерация (FIA) най-сетне публикува техническите правила за сезон 2026 във Формула 1. Повдигнатата завеса разкри предстоящата истинска революция относно разпоредбите за конструкцията на болидите. На челно място е изведена концепцията за "пъргав и безопасен автомобил", а целта е по-конкурентни състезания.

Основната промяна е свързана с размерите и теглото на колите, които ще бъдат по-малки и по-леки. Надеждите на FIA са именно това да подобри "екшъна" на пистата и феновете да наблюдават много по-интересни и продължителни битки гума до гума.

От 2026 г. максималната дължина на междуосието ще бъде намалена от 3600 до 3400 мм, а максималната ширина на колите ще бъда редуцирана от 2000 на 1900 мм. Минималното тегло пък ще бъде свалено с цели 30 кг - от сегашните 798 до едва 768 кг.

Нивата на притискане се очаква да намалеят с около 30%, а тези на челното съпротивление с цели 55%. 18-цоловите гуми, които бяха въведени през 2022 г., ще бъдат запазени, но широчината им ще бъда намалена със съответно 25 и 30 мм за предните и задните колела.

Доста сериозна промяна ще има и по аеродинамиката, която вече ще бъде активна и ще позволява на пилотите да променят ъглите на атака на предните и задните си крила в движение. Активните елементи на задното крило ще бъдат три на брой, а странѝците му ще бъдат опростени. Предното крило ще бъде със 100 мм по-тясно и ще включва два активни елемента. Тази активна аеродинамика ще замени изцяло системата DRS, която ще бъде премахната.

Аеродинамичните елементи около предните колела, които бяха въведени през 2022 г., също ще бъдат премахнати, но за сметка на това част от аеродинамиката около гумите ще бъде стандартизирана. Подът пък ще бъде по-плосък на места, а дифузьорите ще са по-слаби, за да се намали нуждата отборите да разчитат на ниски и твърди коли, за да извличат максимално представяне.

Както беше обявено още преди две години, задвижващите системи ще бъдат опростени чрез премахването на комплексa MGU-H, възстановяващ и преразпределящ енергията от турбокомпресора. Съотношението между електрическата мощност и тази, която се генерира от двигателя с вътрешно горене, вече ще бъде почти равно (350:400 kW спрямо 120:550 kW в момента).

Ще има нова система, сходна с използваната между 2009 и 2013 г. KERS. В случая електрическата енергия на водещата кола ще започне да спада след 290 км/ч и ще достигне до нула при скорост от 355 км/ч. За следващия автомобил обаче ще има възможност да използва максималната електрическа енергия (350 kW) до 337 км/ч, както и 0.5 MJ енергия повече на обиколка.

Рекорден брой производители (6) ще се заемат с конструирането на бъдещите двигатели - "Ферари", "Мерцедес", "Рено", "Хонда", "Ауди" и "Форд" (американският гигант ще обедини сили с новото звено за агрегати на "Ред Бул"). От 2026 г. болидите ще работят със 100% екологично и устойчиво гориво, което ще може да се използва в почти всички конвенционални коли с ДВГ. Моторите ще бъдат с подобрена безопасност чрез по-здрави структури и още по-строги тестове.

Старанието на FIA да подобри сигурността във Формула 1 също има отражение върху новите правила. През 2026 г. структурата, която поема челните удари, ще бъде разделена на две, за да се избегнат случаите, в които тя се отделя и оставя колата незащитена. Освен това ще има и подобряване на страничната протекция, която няма да бъде за сметка на теглото. Ролбаровете ще трябва да издържат на по-голямо натоварване, а светлините за дъжд ще бъдат много по-ярки от сегашните.

The future of F1 is here - The 2026 FIA Formula 1 Technical Regulations will be setting a new blueprint, more competitive, safer and more sustainable.The FIA...
Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Формула 1, FIA