Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лечков загуби дело срещу БФС

Съдът окончателно отхвърли претенциите на бившия национал да стане и.д. президент на футболния съюз

09 Март 2021
БГНЕС
Йордан Лечков

Йордан Лечков загуби и на трета инстанция делото, което бе завел срещу БФС, съобщи "Спортал". Върховният касационен съд (ВКС) излезе с определение, неподлежащо на обжалване, че бившият национал няма правни основания да претендира за поста и.д. президент на футболния съюз.

Лечков бе подал иск в съда, след като Изпълкомът на БФС през октомври 2019 г. назначи Михаил Касабов, вместо него, за временно изпълняващ длъжността на мястото на подалия оставка Борислав Михайлов. Жалбата бе за установяване нищожност или недопустимост на вписването на Касабов, или несъществуване на вписаното обстоятелство.

Претенциите на Лечков се основаваха на факта, че той до този момент беше първи вицепрезидент на БФС и не е подавал оставка като такъв. След въпросния Изпълком Лечков в серия изказвания постави под съмнение редовността на приетата оставка на Михайлов. Бившият кмет на Сливен и до днес твърди, че Борислав Михайлов все още е президент на БФС, а решенията на Изпълкома са нелигитимни, тъй като нито оставката на Михайлов, нито тези на част от членовете са подадени по надлежния ред.

Лечков вече загуби делото в Софийски градски съд, а след това и обжалването пред Апелативния съд. Заради своите действия той бе освободен в края на ноември 2019 г. от Изпълкома като вицепрезидент на БФС, както и от длъжността директор на направление "Национален отбор". И двете позиции бяха заети от Емил Костадинов. Йордан Лечков обаче продължава да е член на Изпълкома, тъй като може да бъде освободен единствено от конгреса.

Първият вицепрезидент на БФС Йордан Лечков беше отстранен от всички постове, които заема във футболната централа. Всички останали членове на Изпълкома, които присъстваха на вчерашното заседание в София, гласуваха единодушно за освобождаването му от отговорност и като

Все още няма яснота кога ще се проведе самият форум на БФС за избор на нов президент. Ръководството на футболния съюз внесе предложение това да се случи на 25 юни в НДК, стига ситуацията, свързана с разпространението на COVID-19 в България да позволява това.

В края на миналата работна седмица обаче инициативният комитет, който стои зад кандидатурата на Христо Порточанов за президент на БФС, внесе подписка, в която се иска конгресът да бъде проведен на 30 април на Националния стадион "Васил Левски". Според комитета и Порточанов, вътре стоят подписите на 40% от клубовете. В момента от БФС проверяват редовността на подписите. Ако действително над 1/3 от клубовете са поискали извънреден конгрес на определена дата, то от Изпълкома на БФС трябва да се съобразят с това и до две седмици да потвърдят тази дата. В противен случай футболният съюз ще бъде задължен да стори това по съдебен път.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?