Quantcast

Медия без
политическа реклама

БФС изхвърли Лечков

Отстраненият вицепрезидент смята, че свикването на конгрес на 7 юни 2020 г. е нелегитимно

29 Ноем. 2019
СПОРТАЛ
Опозицията в Изпълкома - първият вицепрезидент Йордан Лечков, пристига за вчерашното заседание в отлично настроение и набор документи, свити на руло.

Първият вицепрезидент на БФС Йордан Лечков беше отстранен от всички постове, които заема във футболната централа. Всички останали членове на Изпълкома, които присъстваха на вчерашното заседание в София, гласуваха единодушно за освобождаването му от отговорност и като директор на мъжкия национален отбор. От членовете отсъстваха само Кирил Домусчиев и Спас Русев.

И на двата поста Лечков ще бъде заменен от друг герой от "златното" поколение на България - Емил Костадинов, който досега отговаряше за юношеските и младежката формация на "трикольорите". Бившият кмет на Сливен се превърна в персона нон грата в БФС, след като оспори определянето на Михаил Касабов за и.д. президент след оставката на Борислав Михайлов. Лечков дори подаде жалба в съда, че именно той трябва да изпълнява президентските функции, тъй като не бил подавал оставка.

"Аз съм подал жалба в съда за предните решения на предния Изпълком. Оттук нататък няма какво да коментирам повече. На 14 октомври се случи нещо на мача (б. р. - срещу Англия в София). Никой не говори за това нещо. На 18 октомври пак се случиха някакви неща. Има проверка на държавата. Доколкото знам, утре е крайният срок. Има досъдебно производство", коментира Лечков след заседанието вчера.

Освен отстраняването на Лечков другото най-важно решение на Изпълкома беше насрочването на конгрес за 7 юни 2020 г., на който да бъде избрано ново ръководство. Другите разглеждани варианти бяха през февруари и април. Свидетел на поредните сътресения в българския футбол стана ръководителят на отдела за развитие на националните асоциации към УЕФА Тиери Фавр, който беше командирован в София, за да проучи има ли държавна намеса в работата на БФС.

"Има си ред. Запазих дълго време мълчание. Сега мога да говоря спокойно - добави Лечков пред Sportal.bg. - Според мен днешното решение е нелегитимно. Конгрес има два начина да бъде свикан - на първо място от клубовете. Имал съм среща с клубовете и те казват, че няма да приемат оставката на Борислав Михайлов. Не можах да разбера кой иска конгрес. Трябва да се похарчат 500 000 лв. за свикването на конгрес. Това, което се прави, се извършва по неправилен начин. Този конгрес няма как да бъде свикан от този временен президент и този Изпълком. Без да търся конспирация, предния път обезглавихме Балъков, днес Лечков, а после - Костадинов. Смятам, че колегите правят грешка след грешка. Искам конгресът да бъде редовен. Само съдът ще реши кой е крив и кой - прав."

Ключови думи:

Йордан Лечков, БФС, футбол

Още по темата