Quantcast
Л. Ганев: Целта на този отбор е олимпиадата през 2024 г. | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Л. Ганев: Целта на този отбор е олимпиадата през 2024 г.

Националният ни тим не е за пари, а за мотивирани, заяви президентът на волейболната федерация
138
 Илияна Кирилова
Любомир Ганев

Класирането на световното първенство по волейбол догодина в Русия и евентуалното представяне там ще бъдат първият реалн тест на обновения ни национален отбор. А основната цел пред него ще е класиране за олимпийските игри през 2024 г. в Париж. Това заяви президентът на Българската федерация по волейбол (БФВ) Любомир Ганев пред "Букмейкър Рейтинги". Той също така потвърди, че договорът на селекционера Силвано Пранди изтича догодина, като остана планът на поста да застане настоящият помощник Николай Желязков.

"Затова беше избран тандем Пранди – Николай Желязков. Идеята е Силвано да е треньор до 2022 година, когато му изтича договора, а след това Ники да го наследи. Но по абсолютно цялата и съща методика, по която в момента се работи. Догодина има световно първенство в Русия, където ще направим тест точно на този отбор. Там да натрупа самочувствие и дай боже и добро класиране. И да настъпи 2023 година, когато вече се взимат под внимание резултатите, за да се класираме за Олимпиадата през 2024 година", заяви Ганев.

Той обясни, че основните проблеми пред всеки един национален тим са наличието на лидер и мотивацията на играчите, но при нас е нямало проблеми в това отношение, включително и по време на успешната евроквалификация в Израел.

"Единственото, което казах, че искам от момчетата, е да идват в националния отбор с желание. А не да го правиш по задължение. Когато обаче видях тази мотивация в отбора сега, знаех, че няма как да не успеем. Винаги съм казвал, че националният отбор е само за най-мотивираните и най-подготвените (...)  Когато говорим на тази тема трябва да сме откровени – вероятно нито един национален отбор в света не може да мотивира финансово националните си състезатели. Дори и най-богатите федерации – италианска, руска, бразилска – те няма как да дадат такива пари, каквито дават клубовете. Един състезател от ранга на Матей Казийски например получава 1 милион евро. Колко да му дадеш в националния отбор?! Така че националният отбор е за онези, които са мотивирани и наистина имат желание да играят (...) Всеки зависи от играта на съотборника. Аз това им казвам - момчета, вие играете за вашите съотборници, за феновете и чак тогава за федерация или нещо друго. Колкото по-силен е колективът, толкова резултатите ще бъдат по-добри (...) В момента като лидер се изявява Цветан Соколов. Както самият той казва обаче: "Важното е отборът да бъде лидер". Жоро Братоев също беше такъв характер, беше непукист и можеше да реши дадени ситуации. Да си лидер днес особено със социалните медии не е толкова лесно. Напрежението и тежестта не е за всеки. Има хора, които не издържат на критики или въобще на подобно внимание и напрежение", коментира Ганев. Той обаче се опита да неглижира слуховете за евентуален конфликт между Пранди и братята Георги и Валентин Братоеви.

"И Жоро, и Вальо, са много добри момчета, постоянно контактуваме с тях. Уважавам ги много и като състезатели, и като хора. Да, по-особени са като хаактер, но може би се понатрупаха някои фактори. Мисля, че достатъчно помагаха, когато бяха викани в националния отбор... И Камило Плачи, и Пламен Константинов, и сега Пранди – никой не се влияе от характерите им. Той иска тези, които са в най-добра форма и нищо повече. Това важи в особена степен за Силвано Пранди. Неговата философия е такава, че ти ако не си на сто процента, той ще ти каже, че по-добре да пусне друг играч, който влиза в тактиката му за даден мач или турнир", коментира президентът на БФВ.

Ганев похвали също така политиката на работа на клубове като "Хебър" и "Монтана" и направи кратко обобщение на предстоящите си задачи: "Моята цел е да направим от волейбола един продукт. Когато бях на предизборна обиколка сред клубовете им казах – ето, това е моята програма. Искате ли да работим заедно, тоест – ще работите ли по моята програма, защото клубовете са в основата на спорта. Казах им, че щом съм се хванал на хорото, ще го направя – аз пари и условия ще осигуря, въпросът е те да искат да се развиват и да растат. И тук визирам клубове, треньори, съдии, федерация. Не може ние като федерация да израстваме, а клубовете или треньорите да стоят на едно ниво. Като управление извън спортните резултати, искам да направим една волейболна зала, комплекс, към който да има прилежаща леглова база например с 50-60 стаи. Така ще можем да взимаме много домакинства на различни събития. Ако успея до края на мандата си да осъществя тази мечта, ще бъда доволен".

Той изпадна и в лирично отклонение. "Аз винаги ще съм длъжник на волейбола. Сега, за да съм милионер, се дължи на това, че съм бил волейболист. Имам бизнес за милиони, аз съм построил комунизма за себе си и сега на драго сърце ще правя всичко, с което съм се заел в името на волейбола. Когато правиш едно нещо с удоволствие, няма как да ти тежи. Важното е човек като заспи вечер, да се почувства доволен от свършеното днес и да е с чиста съвест. А за това какво ще кажат хората – много отдавна съм ги надживял тези неща. Родил съм се без да искам, ще умра без да искам, но ще живея, както си искам…", каза Любомир Ганев.

 

 

 

 

 

Още

България слезе под най-ниското си класиране на Евроволей

14.09.2021

ЯВОР ЕВТИМОВ

1476
БФВ не бърза със смяната на Пранди, той с оставката - също

13.09.2021

206
Болезнена загуба сложи край на Евроволей `21 за България

12.09.2021

1874