Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кръстева докосва златния медал в Мексико

Българската шахматистка има точка аванс преди последния кръг на световното първенство до 20 г.

01 Окт. 2023
FIDE
Белослава Кръстева по време на партията срещу кубинката Рошанхел Обрегон Гарсия в IX кръг, след победата в която оглави еднолично класирането на световното.

Изключителна победа с черните фигури доближи Белослава Кръстева до титлата на световното първенство по шахмат за девойки до 20 г. в Мексико сити. В предпоследния Х кръг по швейцарската система 19-годишната българка принуди играещата с белите китайка Лу Мяои да се предаде на 74-тия ход. Партията продължи цели 5:15 ч. и приключи рано тази сутрин наше време.

Успехът беше общо седми за 19-годишната Белослава от началото на турнира и тя събра актив от 8,5 т., след като в останалите три партии направи ремита. Така състезателката на софийския клуб "Шах XXI" вече има аванс от цяла точка на върха в класирането.

Втора и трета с по 7,5 т. са Кариса Ип (САЩ) и Кандела Франсиско (Аржентина), които тази нощ завършиха наравно помежду си в сблъсъка на втора дъска. В заключителния XI кръг Кръстева ще играе с белите срещу Франсиско и се нуждае от реми, за да подпечата златния си медал.

В тази възрастова група (U20) България никога не е имала световна шампионка при девойките. При младежите два пъти са триумфирали наши шахматисти - Кирил Георгиев през 1983 г. и Васил Спасов през 1989 г.

Тази година на първенството в Мексико в откритата надпревара участва Момчил Петков. 18-годишният гросмайстор от Добрич се движи 35-и в класирането преди последния кръг с актив от 6 т. Във финалната си партия българинът ще има белите срещу индиеца Джи Би Харшавардан (6,5 т.).

В директен спор за титлата тази вечер ще влязат лидерите с по 8 т. Марк`Андрия Маурици (Франция) и Лука Будисавлевич (Сърбия).

Още по темата