Медия без
политическа реклама

Константинов избрал руския си клуб пред волейболния А отбор

Направих каквото мога - който може, да направи повече, сподели бившият национален селекционер

23 Яну. 2024
FIVB

Пламен Константинов е получил ултиматум от волейболната федерация (БФВ) да напусне руския "Локомотив" (Новосибирск), за да остане начело на мъжкия национален отбор, но е избрал да продължи треньорската си кариера на клубно ниво. Това разкри самият доскорошен селекционер на А тима в интервю за онлайн изданието на "Российская газета".

"Аз отговорих, че не искам да изоставя тази система, която ние създадохме в Новосибирск. В която вложих много идеи, труд и сърце. Ако отборът на България се състои от 90-95% волейболисти, които играят в националния шампионат - както е в Полша, Италия, Русия и можете да ги наблюдавате постоянно, включително и в тренировъчния процес в клубовете, има смисъл да се работи целогодишно. А в България 95% от момчетата играят в чужбина", обяснява Константинов.

Той е наставник на "Локомотив" (Новосибирск) от 2016 г. и изведе отбора до пълен комплект медали в първенството на Русия - злато (2020), сребро (2022) и три пъти бронз (2017, 2021, 2023). Клубът го възнагради с договор до 2026 г.

При втория си престой като селекционер на националите (след 2014-2018 г.) бившият капитан на "лъвовете" изкара малко повече от година на поста - от октомври 2022 г. до ноември 2023 г., когато беше обявено назначението на италианеца Джанлоренцо Бленджини. Под ръководството на Константинов представителният ни тим завърши предпоследен в Лигата на нациите (VNL), зае рекордно ниското за страната ни 15-о място на Евро `23 и не успя да изпълни основната цел - спечелване на квота за олимпийските игри в Париж 2024.

"С националния тим на България не ни достигна една победа, за да се класираме за олимпиадата - посочва бившият селекционер пред "Российская газета". - Аз направих всичко, каквото мога - нека който може, да направи повече. Сега националният отбор на България ще бъде оглавен от прекрасния италиански специалист Джанлоренцо Бленджини и в това назначение има логика. В края на краищата, аз не успях да постигна резултатите, на които всички в България се надяваха. Не очакваха, а именно се надяваха. Въпреки че смятам, че отборът ни започна да набира скорост, днес не се получи. Сега Бленджини ще опита, може би утре нещо ще се получи."

Още по темата