Quantcast

Медия без
политическа реклама

Конфликтът във волейболния ни тим стана открит

Г-н Пламен Константинов представя само едната гледна точка, заяви капитанът Цветан Соколов

30 Май 2023
БГНЕС архив
Селекционерът Пламен Константинов получи публичен отговор от капитана Цветан Соколов чрез "Фейсбук".

Обтегнатите отношения между селекционера на националния отбор по волейбол Пламен Константинов и капитана Цветан Соколов вече официално придобиха публичен характер. По-малко от ден след като треньорът обяви, че може и повече да не разчита на 33-годишния диагонал заради решението му да си вземе почивка по време на Лигата на нациите (VNL), самият играч отговори с остър тон.

Соколов използва личния си профил във "Фейсбук", където написа пространно изявление, в което изразява силно несъгласието си с фактологията, изложена от Константинов вчера. В свое изявление пред медиите по време на откритата тренировка на националите в столичната зала "Христо Ботев" наставникът заяви, че той е искал звездата на тима да участва в първите два турнира от VNL.

Решението на Цветан Соколов да си вземе почивка от националния отбор по време на комерсиалния турнир Лига на нациите (VNL) това лято може да му коства изобщо мястото в представителния волейболен тим на България, докато негов селекционер е Пламен Константинов.

"Много неща се тиражират в медиите относно моето отсъствие в момента от Лигата на нациите - но ми се струва някак редно да кажа и моята позиция. С гордост, чест и отговорност винаги съм носел националната фланелка и всички отговорности и последствия - хубави и лоши - които носи тази привилегия след себе си. Не съжалявам за нищо по пътя ми, но бих съжалявал, ако този път си замълча и не кажа нещата такива каквито са. Г-н Пламен Константинов даде две интервюта, които представят мен и отсъствието ми от Лигата на нациите по определен начин. Интервюта, представящи само една гледна точка и една позиция, не са обективни и мисля, че имам право на отговор - макар и тук", започна обръщението си Соколов в социалната мрежа.

По-нататък капитанът разказва, че още през миналата година е провел разговор със селекционера относно евентуалното си участие във VNL това лято, като му е заявил, че то зависи от физическото му състояние в края на сезона.

"Има много обстоятелства, които не мисля да обсъждам тук, но с които той е запознат - пише Соколов. - Разбрахме се към края на сезона да обсъдим как се чувствам и как бих могъл да бъде полезен на националния отбор (който винаги дори и въпреки състоянието си съм подкрепял и не един и двама човека знаят това). Сезонът беше към своя край, но аз не получих позвъняване, разговор или каквото и да било от него като главен треньор. Малко след края на шампионата, в който играех, ми се обади мениджърът на отбора - Стефан Чолаков, който до днес е единственият, който е разговарял с мен. На него му пресъздадох разговора, както и състоянието ми в момента. И двамата говорихме, че аз ИМАМ ЖЕЛАНИЕ, но по обективни причини НЯМАМ ВЪЗМОЖНОСТ да бъда полезен в първите срещи на отбора. След този разговор никой друг не ми се е обадил и не се е интересувал от състоянието ми и това, което обсъдихме с него по телефона."

В допълнение Соколов призовава и младите волейболисти да не се страхуват да отстояват позициите си. А също и че няма намерение да се отказва от националния отбор, стига да бъде желан в него:

"Винаги съм излизал да се боря за победи на България с високо вдигната глава. Давал съм всичко, което мога за това, и макар то не винаги да е било достатъчно в очите на много хора - то е било онова, с което на този етап съм могъл да помогна на отбора. Винаги съм подкрепял младото поколение в залата и извън нея и момчетата знаят това (...) Съжалявам, че се налага по този начин да представям моята позиция, защото начините тези неща да се изясняват, обсъждат и преценяват са други според мен. Но предвид обстоятелствата през последните дни и начинът, по който нещата бяха представени, нямам друг избор, по който мога да защитя себе си и името си, което толкова години съм градил. Ако нещо искам да предам на младите - това е да не допускат позицията им да не бъде чута и това, за което са се борили и градили толкова години всекидневно в живота им, да бъде по някакъв начин дискредитирано. За мен е било и винаги би било чест и привилегия на нося фланелката с герба на България."

Още по темата