Quantcast
Картички за милиони | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Картички за милиони

Том Брейди постави нов рекорд в американския футбол със снимка и автограф за $1.32 млн.
236
 Инстаграм
Том Брейди счупи пореден рекорд в НФЛ - сега за най-скъпа картичка.

В началото на март подписана през 2000 г. картичка от тогавашния новобранец в НФЛ Том Брейди, който същия сезон дебютира за "Ню Ингланд Пейтриътс", бе продадена на търг за рекордните в американския футбол $1.32 млн.

Такива картички са били отпечатани само 100. По това в какво състояние е и тъй като на нея има личен автограф на куотърбека (в оригинала не е отпечатан подпис), степента на запазеност на рекордната покупка е 8 от 10 възможни точки според експертите от аукционната къща PWCC Marketplace. 

Новият собственик на картичката е Джеймс Парк - известен колекционер и почитател на Брейди. "Живея в Бостън от 10 години и през цялото време съм заклет фен на Брейди - казва Парк. - Още от дете обичах да колекционирам картички. А като отчетем факта, че Брейди е велик футболист, това ще е важна част от всяка колекция."

По ирония на съдбата, след Супербоул LV през февруари, когато сегашният отбор на Брейди - "Тампа Бей Бъканиърс", победи "Канзас Сити Чийфс" с 31:9, Том отне рекорда за най-скъпа спортна картичка именно от куотърбека на "вождовете" Патрик Махоумс - чиято карта бе продадена на 30 януари 2021 г. на аукцион за $861 000. Въпросният артикул бе един от петте екземпляра Panini на новобранеца Махоумс от 2017 г., придружен с автограф и парче от екипа му. Купувачът тогава реши да остане анонимен.

Така, след като Брейди стана играчът с най-много титли в американския футбол - 7, сега вече е и рекордьор по цена на картичка. А платената на аукциона сума от $1.32 млн. може съвсем скоро да бъде надвишена, отново с артикул на легендарния куотърбек. 

Към момента е известно, че има 7 картички от същата "новобранска" серия на Брейди, които са оценени с 9 от 10 точки. Трима от техните притежатели съобщават, че са им предлагани по $5 млн., но са отказали, защото се надяват с времето цената още повече да се увеличи. В момента още една картичка на Брейди е предложена за продажба - от аукциона LeLands, с начална цена $707 565.

И докато $1.32 млн. са рекордна сума за такъв артикул в американския футбол, в другите три традиционни спортни лиги в Северна Америка сумите са и по-големи.

Лидер, логично, е най-популярният спорт там - бейзболът. В средата на януари 2021 г. актьорът и бизнесмен Роб Гоф, спечели на търг картичка на Мики Мантъл от "Ню Йорк Янкис" за $5.2 млн. Той нарече покупката си "Мона Лиза в спорта". И с право, защото в света има само 6 такива картички на фирмата Topps от 1952 г. Две години по-рано предишният собственик на "Мики Мантъл" плати $2.88 млн.

Рекордната баскетболна картичка е на двукратния MVP на НБА Янис Адетокумбо от "Милуоки Бъкс". Това е изображение на гърка като новобранец в Асоциацията. Пуснато е от Panini само в един екземпляр, като е с автограф и с логото на НБА, изрязано от потника на Адетокумбо. Фирмата за оценки на такива сувенири ѝ дава 9 от 10, т. е. картичката е в почти идеално състояние. Тя бе купена през септември 2020 г. за $1.857 млн.

През декември 2020 г. хокейна картичка с Уейн Грецки бе продадена за $1.29 млн. и постави новия рекорд в НХЛ. Анонимен колекционер я купи от онлайн аукциона Heritage. Картичката е на производителя O-Pee-Chee от 1979 г., с изображение на канадската хокейна легенда с екип на "Едмънтън Ойлърс" и без автограф. Състоянието ѝ бе оценено на 10 от 10.

Още

Том Брейди - най-великият спортист на всички времена?

09.02.2021

Си Ен Ен

645
Брейди надгради величието си със 7-и пръстен и 5-и MVP от Супербоул

08.02.2021

264
Супербоул като никой друг

06.02.2021

ЯВОР ЕВТИМОВ

341