Медия без
политическа реклама

Канада спечели историческа първа Купа "Дейвис"

"Кленовите листа" станаха 16-ият различен шампион в най-престижния отборен тенис турнир

27 Ноем. 2022
Първата ракета на Канада Феликс Оже-Алиасим атакува от форхенд към полето на австралиеца Алекс де Минор в мача, с който подпечата историческата първа Купа "Дейвис" в историята на северноамериканската страна.
ЕПА/БГНЕС
Първата ракета на Канада Феликс Оже-Алиасим атакува от форхенд към полето на австралиеца Алекс де Минор в мача, с който подпечата историческата първа Купа "Дейвис" в историята на северноамериканската страна.

Канада е новият носител на най-престижното отборно отличие в мъжкия тенис - Купа "Дейвис". Съставът на "кленовите листа" с капитан Франк Данчевич спечели финалния турнир в Малага (Исп), побеждавайки в мача за трофея 28-кратния шампион Австралия с 2-0.

Двубоят беше решен още след мачовете на сингъл и срещата на двойки въобще не се състоя. В откриващия сблъсък между вторите ракети Денис Шаповалов срази Танаси Кокинакис с 6:2, 6:4, а в битката между първите ракети Феликс Оже-Алиасим надигра Алекс де Минор с 6:3, 6:4.

На каре бяха заявени Оже-Алиасим и Вашек Поспишил срещу Макс Пърсел и Джордан Томпсън. Заради протоколния характер обаче третият мач беше отменен.

"Емоциите в момента са трудни за описване - коментира Феликс, след като подпечата победата. - С Денис израснахме заедно, мечтаейки за този тип сцени, мечтаейки да спечелим Купа "Дейвис". Това е велик момент за мен самия и за моята страна."

За канадците това е първо отличие от световното отборно първенство за мъже. Досега северноамериканците бяха стигали само веднъж до финала - през 2019 г., когато отстъпиха пред пред Испания с 0-2 в Мадрид.

"Откакто бяхме юноши и гледахме как Вашек Поспишил, Милош Раонич и Даниел Нестор играят за Купа "Дейвис", искахме да правим същото и може би един ден да я спечелим - добави пък Шаповалов. - Беше тежко да загубим през 2019 г. Чувството беше на празнота, затова този път го искахме толкова силно."

По пътя си към финала в зала "Хосе Мария Мартин Карпена Арена" в Малага тази година канадците елиминираха Германия с 2-1 на 1/4-финалите и Италия с 2-1 на 1/2-финалите. Австралийците пък преодоляха последователно Нидерландия с 2-0 и Хърватия с 2-1.

Канада е 16-ият различен носител на Купа "Дейвис" в 122-годишната история на турнира. Рекордьор е първият шампион САЩ, който има общо 32 трофея, последният от които извоюван през 2007 г. Австралия е на второ място във вечната ранглиста със своите 28 титли (последната от 2003 г.). Третата позиция делят Франция и Великобритания с по 10 купи.

"Мечтаехме за това от няколко години - сподели доайенът в канадския състав Поспишил (32 г.). - Да бъда тук като световен шампион... Без думи съм. Тези момчета вече не са хлапета. Те мачкат. Не можеш да спечелиш този турнир без изключителна отборна химия, без да вървиш напред като едно цяло. И всички тези момчета представляват точно това."