Медия без
политическа реклама

Италианец ще ремонтира българския манталитет във волейбола

Четирима са отказали покани за А отбора, а Александър Николов е аут от VNL заради операция

02 Май 2024
Джанлоренцо Бленджини получава от президента на БФВ Любомир Ганев фланелка на българския национален отбор със своето име и №1 на гърба. Най-вдясно е италианският асистент Франческо Кадеду, а най-вляво са българските пом.-треньори Данаил Милушев и Христо Цветанов.
БГНЕС
Джанлоренцо Бленджини получава от президента на БФВ Любомир Ганев фланелка на българския национален отбор със своето име и №1 на гърба. Най-вдясно е италианският асистент Франческо Кадеду, а най-вляво са българските пом.-треньори Данаил Милушев и Христо Цветанов.

Националният отбор трябва да бъде чест и отговорност за всеки български волейболист, а трибагреникът на фланелката да бъде повод и усещане за гордост. Така обобщи своето виждане за бъдещата си работа новият селекционер на А отбора ни - италианецът Джанлоренцо Бленджини.

Доскорошният треньор на италианския клуб "Кучине Лубе" (Чивитанова) бе официално представен днес заедно с екипа си от президента на родната федерация (БФВ) Любомир Ганев. Като асистенти на Бленджини ще работят неговият сънародник Франческо Кадеду и бившите български национали Данаил Милушев и Христо Цветанов.

На пресконференцията в София като основна цел пред новия треньорски щаб беше потвърдено класирането за олимпийските игри в Лос Анджелис 2028. Нещо, което беше заявено още при подписването на договора през февруари.

"Изключително доволен и щастлив съм да бъда тук. Вярвам, че когато има поставена една обща цел, тя може да бъде изпълнена. Радвам се, че ще бъда част от този проект, и се надявам, че ще успеем заедно. Добре е, че на практика имаме не просто 4-годишен олимпийски цикъл, а цели пет години да се подготвим за голямата цел. Хубаво е, че можем да започнем още това лято", заяви 52-годишният Бленджини.

Италиаецът не скри кои са основните предизвикателства, с които предстои да се бори в българската реалност.

"Необходима е огромна отдаденост и дори саможертва. От една страна имаме една група от талантливи волейболисти при подрастващите. От друга имаме и такива, които вече са добре познати и играят успешно на мъжко ниво. Още сега ще стане ясно кой е готов да участва в това на 100% и с кого ще продължим напред. Защото ако това липсва, останалото са само сладки приказки и хубави лозунги. Искам да благодаря и на хората преди мен, които са работили с този тим. Нататък нашата основна задача е да изграждаме манталитет", каза новият селекционер.

Избраният още през ноември за селекционер Лоренцо Бленджини подписа официално своя договор и ще води българския национален отбор по волейбол за мъже в следващите три години, като в споразумението има опция за удължаване с още две.

Той изрази недоумение и дори възмущение от факта, че в България има волейболисти, които отказват да играят за представителния отбор:

"Бях наистина изненадан от това, че има играчи, които нямат желание да играят за националния отбор. Тук не става дума само за играчи на 35-36 години, които е нормално да не виждат перспектива в бъдещето. Но и за такива, които са в разцвета на своите кариери. За мен това е абсолютно неприемливо и не го разбирам. Аз съм категоричен, че имам нужда само от хора, които са готови да се раздадат на 100%. Затова по-добре да работим с хора, които имат своите пропуски от техническо естество, но са готови да работят. И такива, които идват единствено с усещане за чест и гордост да носят българското знаме на фланелката си. Тези, които не дойдат сега, няма да бъдат викани, докато аз съм треньор. За мен не е толкова важно да назова конкретните имена в момента. Предпочитам да се концентрирам върху това, което имам, а не върху това, което нямам."

Въпреки опита за дипломатичност от страна на Бленджини стана ясно, че четирима волейболисти са отклонили поканата за А отбора. Разкри ги Любомир Ганев с думите:

"Важно е медиите да знаят, затова ще ги кажа аз. Това са Георги Сеганов, Розалин Пенчев, Владимир Станков и Бранимир Грозданов. Имаме писмен отказ от тях във федерацията и те няма да бъдат част от националния отбор през следващите пет години."

Още една лоша новина се разбра от репликите на Бленджини - младата звезда на българския волейбол Александър Николов се нуждае от операция и отпада от разширения състав за Лигата на нациите (VNL) това лято.

"Ще бъде изключително трудно във VNL, защото там ще срещнем отбори, които които вече са се класирали за олимпиадата в Париж 2024, и такива, които все още се борят за място там. Надявам се първите плодове от работата ни да се видят на световното първенство през следващата година. Аз не мога да обещая, че ще класирам България за игрите в Лос Анджелис 2028. Мога да обещая, че аз и моят екип ще дадем всичко от себе си. Но за целта трябва и играчите да са същата нагласа. Тази крайна цел няма да се реализира от само себе си. Тя е низ от по-малки цели по пътя", завърши Бленджини.

Шефът на БФВ пък допълни, че още в края на 2026 г. ще бъде направена равносметка за свършеното от италианеца. "Договорът е за 3+2 години с опция за автоматично продължаване. Ако през първите три години бъдат постигнати две от трите поставени му цели, като поне една от тях е през 2026-а, договорът ще бъде удължен автоматично. Целите са Финална осмица във VNL, Топ 8 на Мондиал `25 и Топ 6 на Евро `26, на което сме съдомакини. Ако не бъдат постигнати, тогава ще седнем да преговаряме. Може да бъде продължен, може да бъде прекратен договорът."

Още по темата