Медия без
политическа реклама

Италианец подписа за 3+2 г. за треньор на волейболните национали

Джанлоренцо Бленджини ще дебютира начело на българския тим в Лигата на нациите през май

09 Февр. 2024
БФВ

Избраният още през ноември за селекционер Лоренцо Бленджини подписа официално своя договор и ще води българския национален отбор по волейбол за мъже в следващите три години, като в споразумението има опция за удължаване с още две. Това означава, че само ако успее да постигне главната си задача - класиране на България за волейболния турнир на олимпиадата в Лос Анджелис 2028, наставникът ще остане на поста си, за да води тима на игрите.

Важната подробност в договора е също така, че 52-годишният италиански специалист ще бъде ангажиран само и единствено с националите. Когато през ноември УС на волейболната федерация (БФВ) разглеждаше кандидатурите - тази на дотогавашния селекционер Пламен Константинов отпадна, защото той настояваше да продължи работа и в клубния си тим "Локомотив" (Новосибирск, Рус). Третият кандидат бе друг наш бивш национал и селекционер на А отбора - Мартин СТоев, който в момента е начело на "Нефтохимик 2010".

Италианци ще водят и двата представителни национални отбора на България по волейбол, стана ясно след днешното заседание на Управителния съвет на федерацията (БФВ).

Бленджини, който води италианския"Кучине Лубе" (Чивитанова) вече три сезона и половина, ще отговаря освен това и за подрастващите национали, и за повишаване на капацитета на българските треньори. Той ще дебютира начело на българския отбор в края на май, когато започва във волейболната лига на нациите (VNL). 

"Спряхме се на Джанлоренцо Бленджини, защото искаме треньор с авторитет, треньор, който знае как да работи и с млади състезатели, човек, който има капацитета да направи нужното националният отбор на България да има шансове да се класира на олимпийските игри в Лос Анджелис 2028 - коментира президентът на БФВ Любомир Ганев. - Водещото желание на БФМ беше селекционерът да има целогодишен ангажимент към България. Считаме, че това е правилният път. Черпим опит от държави като Италия, Полша и други волейболни нации, с които искаме да се състезаваме. В рамките на годината ни предстоят две европейски първенства за подрастващи, в които ще разчитаме на неговата помощ и експертиза, след като мъжкият национален отбор приключи участието си във Волейболната лига на нациите. Ще продължим да работим върху създаването на отлична комуникация между всички треньори в едно направление – от мъже до най-ранните възрасти при подрастващите. Това е начинът и пътят за постепенна интеграция на млади състезатели за представителния отбор на България - следствие на координирана и унифицирана работа и методика".

От БФВ публикуваха и кратка справка за кариерата на родения на 29 декемри 1971 г. Лоренцо Бленджини като треньор:

С националния отбор на Италия (2015-2021 г.):

  • Сребърен медал на олимпийските игри в Рио`16 и 6-о място в Токио 2020; 
  • Сребърен медал на Световната купа в Япония през 2015 г.;
  • Бронзов медал на Европейското първенство в България и Италия през 2015 г.;
  • Златен медал на Средиземноморските игри в Испания през 2018 г.;
  • Златен медал на Универсиадата в Италия през 2019 г.;
  • Сребърен медал на Гранд Купа на шампионите през 2015 г. в Япония;

На клубно ниво:

  • Трикратен шампион на Италия с "Кучине Лубе Чивитанова" - 2017, 2021 и 2022 г.
  • Носител на Купата на Италия с "Кучине Лубе Чивитанова" - 2017 г.
  • Водил е още "Калипо" (Вибо Валентия) в периода 2011-2014 г. и "Топ Волей" (Латина) през сезон 2014/2015 г.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата