Медия без
политическа реклама

Италианец ще води и мъжкия волейболен отбор на България

Джанлоренцо Бленджини заменя Пламен Константинов начело на А тима

22 Ноем. 2023
Джанлоренцо Бленджини като селекционер на Италия по време на олимпиадата в Токио 2020.
ЕПА/БГНЕС архив
Джанлоренцо Бленджини като селекционер на Италия по време на олимпиадата в Токио 2020.

Италианци ще водят и двата представителни национални отбора на България по волейбол, стана ясно след днешното заседание на Управителния съвет на федерацията (БФВ). След гласуване са взети решения Лоренцо Мичели да запази поста си в женската селекция за още една година, а Джанлоренцо Бленджини да замени Пламен Константинов начело на мъжкия тим.

Освен Бленджини са били разгледани кандидатурите на самия Константинов, както и на бившия селекционер Мартин Стоев. 51-годишният италианец понастоящем е треньор на италианския гранд "Кучине Лубе" (Чивитанова), с който има договор до края на сезона в местното първенство. В кариерата си той е водил още елитните "Калипо" (Вибо Валенция) в периода 2011-2014 г. и "Топ Волей" (Латина) през сезон 2014/2015 г., както и националния отбор на Италия от 2015 до 2021 г.

Със "скуадра адзура" участва два пъти на олимпийските игри, като извежда тима до сребърните медали в Рио де Жанейро `16 и до 6-о място в Токио 2020. Като национален треньор има и бронзов медал от Евроволей `15.

"Той ще има целогодишен ангажимент към БФВ, тоест този треньор няма да работи повече с клуб след месец май, когато ще изтече договорът с клуба му в Италия. След това ангажиментите му ще са изцяло към БФВ. Още нямаме договор, но до няколко месеца договорът ще бъде факт. Но пак повторям, ангажиментите му ще са целогодишни, без да води клуб", коментира президентът на родната федерация Любомир Ганев след заседанието на УС.

Очаква се договорът на Бленджини с БФВ да бъде за 3+2 години, като удължаването ще бъде активирано при постигане на определи цели през 2025 и 2026 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата