Медия без
политическа реклама

Илиана Раева: Не съм доволна от Боряна Калейн!

31 Окт. 2021

Силно критично се изказа президентът на българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева по адрес на Боряна Калейн за представянето ѝ на световното първенство в Китакюшу (Яп). 21-годишната грация зае 4-то място в многобоя, като завърши на същата позиция и в три от надпреварите на отделните уреди - на обръч, топка и бухалки.

"Боряна беше готова за по-добро класиране и в дните на състезанието това ясно пролича. С доста допуснати грешки, нестабилна игра, тя получаваше оценки, които показваха възможностите ѝ. Боряна повтори класирането си от последното световно в Баку, но това класиране с днешна дата не отговаря на възможностите ѝ. Изпусна си медалите и на финалите, и в многобоя. А те бяха напълно постижими! Напълно! Имаше липса на концентрация, която е недопустима за състезател с нейната рутина. Не съм доволна от нейното участие. Предстои ни много сериозна работа, защото талантът и възможностите ѝ го изискват. Следваща година и нов олимпийски цикъл, Боряна трябва да се появи в съвсем различна светлина, за да успее да реализира потенциала си. За нея друг път няма. А това изисква много сериозна промяна в тренировъчния процес. Ще се наложи да успеем!", написа шефът на БФХГ в профила си във "Фейсбук".

Раева се изказа далеч по-ласкаво за дебютантката на световно първенство в българския отбор - Татяна Воложанина. 18-годишната състезателка завърши на 7-о място в многобоя.

"Таня направи отличен дебют на световно първенство. Колкото повече навлизаше в състезанието, толкова по-уверена ставаше. Със своята категоричност успя да принуди съдиите да бъдат малко по-справедливи в отсъжданията си към нея. Показа класата си, показа и повече артистичност от други състезания. Заслужава само хубави думи за смелостта, концентрацията и силата си. Много съм доволна от нейното участие. На Таня ѝ предстои драстична промяна в стила на съчетанията. За голямата гимнастика се изисква всичко - блестяща постановка на тялото, виртуозност и сръчност с уредите, чистота в изпълнението и много артистичност! С първите три се справя много добре, но с последното нещата не са никак добре. В същото време тя може и трябва да се справи с този проблем, който не касае само лицеизраза, но и работата с корпуса, с ръцете и изобщо горната част на тялото. В сегашния етап на развитие на художествената гимнастика това ще е най-малкият дявол, но може много ядове да ѝ донесе, така че целта е ясна. Таня ще се справи с този не лек проблем за нея."

Боряна Калейн остана в подножието на медалите - на 4-о място, в многобоя на световното първенство по художествена гимнастика в Китакюшу (Яп), а дебютантката в българския отбор - Татяна Воложанина, завърши седма.

Още по темата