Медия без
политическа реклама

4 четвърти места за Калейн и руски рекорд в художествената гимнастика

30 Окт. 2021
БФХГ
Боряна Калейн

Боряна Калейн остана в подножието на медалите - на 4-о място, в многобоя на световното първенство по художествена гимнастика в Китакюшу (Яп), а дебютантката в българския отбор - Татяна Воложанина, завърши седма.

Във финала на най-добрите 18 гимнастички от квалификациите Калейн събра общ сбор от 102.500 т., а Воложанина - 96.900. Така Калейн приключи участието си с общо 4 четвърти места - в многобоя, на обръч, топка и бухалки, и това е най-доброто българско класиране на първенството в Япония.

За четвърти път световна шампионка в многобоя стана Дина Аверина (Рус), която събра 108.000. След нея Топ 3 допълниха Алина Харнаско (Блрс) с 105.300 и сестрата на Дина - Арина Аверина, със 103.200.

Така Дина Аверина се превърна в първата състезателка в историята с четири световни титли в многобоя на художествената гимнастика. Другите три трофея на рускинята са от първенствата през 2017 (в Пезаро, Ит), 2018 (в София) и 2019 г. (в Баку, Азер). Освен това Дина подобри досегашното рекордно постижение на сънародничката си Евгения Канаева по общ брой златни медали от световни първенства, включитено тези на отделните уреди.

В Китакюшу Аверина стана златна медалистка в многобоя, отборно, на обръч, бухалки и топка, като единствено на лента завърши втора, след Алина Харнаско. Тя вече има 18 титли, докато Канаева е със 17. Постижението ѝ в Китакюшу също е рекорд, тъй като досега нямаше състезателка с 4 световни индивидуални златни медала от едно първенство.

Още по темата