Медия без
политическа реклама

Играч на "Ливърпул" прави проект за неуспели футболисти

Трент Александър-Арнолд иска да намери решение за един от големите проблеми в юношеските академии

07 Май 2023
Трент Александър-Арнолд показва завидни интереси извън футбола, за разлика от доста свои колеги, които са фокусирани повече към нощния живот в свободното си време.
ЕПА/БГНЕС
Трент Александър-Арнолд показва завидни интереси извън футбола, за разлика от доста свои колеги, които са фокусирани повече към нощния живот в свободното си време.

В момента футболистът на "Ливърпул" Трент Александър-Арнолд е един от най-коментираните в Англия. Не само заради успешното му реализиране, след като бе преместен от десен бек като централен халф от мениджъра на тима Юрген Клоп. Друга причина за интереса към Александър-Арнолд е новината за подготовката на предстоящия му проект The After Academy (анг. - Академия "След").

Името подсказва донякъде целта - да се дадат решения за младите футболисти, които в един момент прекратяват кариера и спират с футбола.

Идеята не хрумва изведнъж на английския национал. Един от неговите приятели и съотборници - Лиъм Робинсън, е принуден да спре рано с футбола заради тежка травма. "Той не знаеше къде да отиде и какво да прави. Нямаше нужната квалификация, за да получи работа. Молеше се навсякъде да му бъде даден шанс", разказва Александър-Арнолд.

В крайна сметка Лиъм получава възможност във ВиК компанията United Utilities и в момента работи там като оператор. Но в случая Робинсън има някакъв късмет и е като изключение.

Над 99% от децата, които тренират във футболни академии от 9-годишни, не могат да станат професионални футболисти. Иначе казано - от около 1.5 млн. деца, които тренират в Англия, едва 180 подписват договори с клубове от Премиър лийг, което прави 0.012%.

Точно заради това Трент е решил да даде старт на The After Academy, която да предоставя възможност за кариерно развитие и квалификация на тези, които не успяват да сбъднат мечтата си и да играят в професионалния футбол.

"Това определено е голям проблем. Мисля, че вероятно е и най-големият от тези проблеми, за които малко се говори. Бих казал дори, че това е тъмната страна на детския футбол. Имаме стотици хиляди деца, които не могат да се справят. И въпросът не е толкова, че ги освобождават от академиите. В края на краищата това е част от футбола. Но те имат нужда от подкрепа за психическото си здраве и също от възможности, които да получат след периода им, свързан с футбола", разказва Трент Александър-Арнолд за бъдещата платформа, която трябва да започне на функционира към края на 2023 г.

И това е поредно доказателство за социалната ангажираност на играча на "Ливърпул". Той е посланик на доброволни начала на базираната в английския град благотворителна организация "Час за другите", която се стреми да осигури всичко необходимо на членове на обществото в неравностойно положение - от кошници за храна и играчки до уроци по готвене и образователни семинари.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата