Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Хунгароринг `22" - събирателен образ на сезона в F1

Льоклер няма шанс срещу Верстапен с отбор, който не може да пребори себе си

01 Авг. 2022Би Би Си
ЕПА/БГНЕС
Макс Верстапен ликува с трофея за победителя в "Гран при" на Унгария - моментът, който може би реши изхода на сезон 2022 във Формула 1.

Първата част от сезона във Формула 1 приключи със спиращо дъха състезание в Унгария, което едновременно обобщи шампионата дотук и практически сложи точка на интригата. Макс Верстапен спечели осми старт от общо 13 тази година с невероятно каране от 10-а позиция на решетката.

Това беше 28-ата победа в кариерата на пилота на "Ред Бул" и може би също така неговата най-добра. Шефът на отбора му Кристиан Хорнер я определи като "точно там, най-отгоре".

Шофирането на Верстапен комбинира предпазливост, контрол, агресия, зряло управление и чисто темпо в представяне, което просто порази съперниците му. Макар и с огромна помощ от "Ферари", чийто екип за пореден път се простреля в крака.

"Ферари" превърна второ и трето място на стартовата решетка в четвърто и шесто на финала, вкарвайки своя претендент за титлата Шарл Льоклер в стратегия, която озадачи както съперниците, така и самия Льоклер. И понеже това не се случи за първи път тази година, равносметката е, че Верстапен излиза в лятна ваканция с 80 точки аванс пред Льоклер.

Пилотите просто не стопяват такъв дефицит. И определено не, когато се състезават за отбор, който изглежда неспособен да се пребори със самия себе си.

 

Шампионско представяне

Карането на Верстапен в Унгария е събирателен образ на целия му сезон. Той е в изумителна форма през цялата година и изглежда, че дори е успял да надгради фантастичното ниво, което вече демонстрира при титаничната битка с Люис Хамилтън през 2021 г.

Хорнер обяснява това с падналата тежест от рамената му след спечелването на титлата. И наистина, Верстапен изглежда по-спокоен от всякога.

На "Хунгароринг" той първоначално беше предпазлив, а после с прецизност си проправяше път през колоната, за да се залепи за водещата група още на 12-ата обиколка. По средата на състезанието Макс вече беше само на 7 секунди зад лидера в този момент Льоклер, когато "Ред Бул" го повикаха за втори път в бокса.

Това беше решаващият миг в надпреварата - този, в който от "Ферари" решиха да връчат победата на Верстапен. Опитвайки се да задържат позициите си на пистата, те прибраха и Льоклер и му сложиха твърди гуми. Само че не си бяха подготвили добре домашното.

В петък, при температури с 14 градуса по Целзий по-високи в сравнение с хладния и влажен състезателен ден в неделя, "Мерцедес" и още няколко отбора изпитваха сериозни затруднения с хард сликовете. Затова от "Мерцедес" решиха въобще да не прибягват към тях по време на надпреварата.

Разбира се, Льоклер не намери веднага сцепление и Верстапен атакува. Той изпревари Льоклер на следващата обиколка и макар след това за малко да му отстъпи обратно лидерството, пет обиколки по-късно отново си го върна и това беше краят на играта за "Гран при" на Унгария. А вероятно и в борбата за световната титла.

"Смятах, че "Ферари" има друга стратегия в този момент - коментира босът на "Ред Бул" Хорнер. - Те очевидно искаха да съхранят позициите си, но в момента, в който сложиха твърдите гуми, усетих, че победата е възможна. Очаквахме те да са силни в неделя. Може би температурата им повлия доста. Те използваха стратегия, която всъщност отвори пътя за нас."

Хорнер добави, че "има още много състезания" този сезон, но няма кого да заблуди. Втората титла вече е в обхвата на Верстапен.

 

Властни "Ред Бул" и Верстапен

Преди състезанието имаше серия от събития, които онагледиха една от ключовите разлики между "Ред Бул" и "Ферари" този сезон. В защита на "Ферари" трябва да се каже, че "Ред Бул" също обмисляха твърдите гуми за състезанието. Всъщност, оригинално те планираха да стартират с тях.

Но когато Верстапен и съотборникът му Серхио Перес не можаха да намерят сцепление дори с меките гуми по време на опознавателните обиколки, те си промениха решението. Верстапен призна, че най-оптимистичните му надежди преди началото са били за място на почетната стълбичка.

"Искахме да тръгнем с хард, но след опознавателните обиколки си казахме: "Няма да го направим, ще започнем със софт." - разказа Верстапен. - Всичко опира до чувството на увереност, което е необходимо, за да вземеш такова решение. Защото всичко беше анализирано предварително, но сменихме стратегията в последния момент. Запазихме спокойствие, действахме по правилния начин и имахме подходящите гуми през цялото време."

Същото изобщо не може да се каже за "Ферари". След финала отборният шеф Матия Биното и Сайнц коментираха, че е допусната "някаква грешка" с подготовката на колата, защото тя загубила темпо в сравнение с жегата в петък.

"Колата не се представяше добре, а щом тя не с представя добре, не може да накара гумите да работят както трябва, особено твърдите гуми", анализира Биното. Но той не обясни защо ако е така, те са решили да последват Верстапен в бокса и да сложат хард сликовете. Льоклер определено не го е искал.

"Казах, че искам да остана с медиум възможно най-дълго - заяви Льоклер. - Но спряхме твърде рано в бокса за твърди гуми и трябва да разберем защо. Това спиране беше повратният момент. Просто трябва да бъдем по-добри. Не мисля, че трябваше да реагираме на Макс. Получи се ефектът на снежната топка и загубихме повече отколкото трябваше. Много повече."

Още по темата