Quantcast

Медия без
политическа реклама

Герой от САЩ `94: Лошото е, че свикнахме на загубите на А тима

15 Окт. 2020
СПОРТАЛ
Емил Кременлиев

Бившият национал по футбол Емил Кременлиев, който бе част от отбора, достигнал четвърто място на Мондиал `94 в САЩ, изложи своето мнение за причините за слабото представяне на държавния тим. "Истината е, че нямаме класни играчи. Преди помните колко футболисти в националния отбор играеха в отбори от Топ 5 на първенствата. И не само играеха, а бяха лидерите и звездите на отборите. Стоичков в "Барселона", Костадинов идва от "Порто", Любо Пенев звезда на "Валенсия", Балъков да не говорим какво беше за "Щутгарт". И ние останалите покрай тях се учехме, те ни дърпаха. Имаше избор в националния отбор... Сега нямаме нито един класен футболист", заяви Кременлиев пред "Букмейкър Рейтинги".

И продължи: "Проблемът е много дълбок. Голямата разлика обаче е, че по наше време такива загуби или изобщо загуби бяха инцидентни, а сега са инцидентни нашите победи. Притеснява ме, че ние свикнахме. Свикнахме на такава игра и на загуби. По наше време, ако загубехме някой мач и то в София – дори от Германия или Франция например, беше такава трагедия, че не може да се съвземеш. А сега идва слаб отбор като Уелс, бие ни и за нас е нормално. Никой не се учудва."

Той даде своите идеи за промяна на ситуацията в националния тим, а и футбола ни въобще: "БФС сам не може да реши проблема. Тук по-скоро трябва да се говори за мащабна промяна, тя трябва да бъде и държавна политика. Промяната трябва да започне от школите, колкото и клиширано да звучи. Един треньор в школа взима ниска заплата, той не се старае, не се влага. Това е проблем. След това проблемите идват и от това, че не играят българи в клубните ни отбори (...) Сбъркана ни е цялата система, много от децата като че ли нямат търпение да станат футболисти. Те бързо искат да карат хубави коли, но за да се случи това, първо трябва да тренират и да станат футболисти, а чак след това звезди", коментира бившият национален защитник.

Кременлиев, който сега е в спортно-техническото ръководство на "Арда", обясни и моментната ситуация в клуба, след като 17 души - 16 играчи и 1 служител, бяха диагностицирани с COVID-19.

"На една част от тях карантинният период им изтече вчера, на другите днес. Тоест, ние днес за първи път ще се съберем на тренировка... Имаме "огромното" време от 3-4 дни за подготовка. Всеки, който се занимава със спорт е наясно, че след 14 дни, в които един човек не излиза от апартамента, та ако ще да е тичал от единия край до другия, няма как да върне формата си. Няма друга дата, трябва да се изиграе срещата (б.ред. - гостуването срещу "Локомотив" в Пловдив на 20 октомври). Имахме съдействието на "Локомотив" мачът да бъде отложен. Само че дори и БФС да има желание, наистина има доста неща, които не зависят и от тях. Ние вече имаме един отложен мач с "Лудогорец", ако отложим и този с "Локомотив", той не може да се изиграе преди двубоя с "Лудогорец". Съобразяваме се с телевизиите, идват и мачове на нашите отбори в евротурнирите – сложна е ситуацията", каза той.

Бум на COVID-19 беше регистриран в "Арда". От къджалийския клуб обявиха, че има установени 17 положителни проби - на 16 футболисти и 1 треньор. Всички те са поставени под карантина.

Още по темата