Медия без
политическа реклама

Германия и Канада попълниха карето за световната титла в баскетбола

Те ще срещнат САЩ и Сърбия на 1/2-финалите от Мондиал `23

06 Септ. 2023
Дилън Брукс (вдясно) и Лука Дончич (вляво) бяха отстранени от игра един след друг в последната четвърт от мача между Канада и Словения на 1/2-финалите от световното първенство по баскетбол.
ЕПА/БГНЕС
Дилън Брукс (вдясно) и Лука Дончич (вляво) бяха отстранени от игра един след друг в последната четвърт от мача между Канада и Словения на 1/2-финалите от световното първенство по баскетбол.

Отборите на Германия и Канада станаха последните полуфиналисти на световното първенство по баскетбол във Филипините, Япония и Индонезия. Те се присъединиха във Финалната четворка в Манила към тимовете на САЩ и Сърбия, които се класираха за предпоследното стъпало още вчера.

Днес "маншафтът" се справи с дебютанта Латвия с 81:79 и стигна до първото си участие в Топ 4 на баскетболния мондиал след 2022 г. с Дирк Новицки. Най-полезен за успеха беше Франц Вагнер с 16 т. и 8 борби, Андреас Обст вкара 13 т., другият Мориц Вагнер реализира 12 т., а Йоханес Тиман допринесе 10 т. и 7 борби.

За латвийците, които никога досега не бяха играли като самостоятелна държава на шампионата на планетата, Артурс Жагарс отбеляза 24 т. и направи 8 асистенции, а Давис Бертанс добави 20 т., от които шест тройки.

В последния 1/4-финал пък "кленовите листа" се справиха с водения от Лука Дончич състав на Словения със 100:89. Голямата звезда на европейския отбор беше дисквалифициран за второ техническо нарушение в последната четвърт, малко след като от игра по същата причина беше изгонен и канадецът Дилън Брукс.

Шей Гилджъс-Александър завърши с 31 т. и 10 борби за историческия успех, който класира Канада за първи път на 1/2-финал на световното по баскетбол. Досега най-доброто постижение на страната беше 6-о място - през 1978 и 1982 г. Ар Джей Барет допринесе с 24 т. и 9 борби, а Никейл Александър-Уокър и Брукс вкараха по 14 т.

Дончич постигна 26 т. и даде 5 асистенции за словенците. Клемен Препелич наниза 22 т. и хвана 5 борби, а Зоран Драгич реализира 10 т.

Битките за място в големия финал ще противопоставят САЩ - Германия и Сърбия - Канада в петък (8 септември). Мачът за бронзовите медали и двубоят за световната титла са в неделя (10 септември).

Още по темата