Quantcast
Германец в сянка води България за Купата на АТР | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Германец в сянка води България за Купата на АТР

Кристиан Гро има ключова роля за успехите на тима на световното първенство по тенис
автор
ATP Tour
447

Мотото на Купата на АТР е "От любов към родината". Но тази седмица отборите, участващи в дебютното издание на 24-странната тенис надпревара, прибавят и по някой почетен член на тима. Кристиан Гро започна да работи с Григор Димитров едва миналия месец. И въпреки че е германец, той няма проблем да бъде ключова част от националния отбор на България.

"Пристигнах с Григор и при положение че тук няма друг треньор, очевидно помагам по малко и на дугите момчета. Те са една чудесна група, добри тенисисти, по-млади момчета - споделя Гро. - Така че е нормално човек да иска да им покаже по нещо. Освен това така се сваля и малко тежест от гърба на Григор, който има нужда да се погрижи за себе си и да се подготви за своите мачове. А аз се наслаждавам."

Гро тренира не само Димитров, но помага на останалите български национали в отборната зона по време на мачовете. Дори когато на играещия капитан Димитров му се налага да напусне, за да започне да загрява за собствените си двубои.

"Чудесно е да имаме такава подкрепа. Възползваме се от него. Смятам, че българите като цяло сме много приветливи, и мисля, че на него това му допада - казва Димитров. - Работил съм с толкова много различни треньори през годините и тук вече не става дума за това. Тук говорим за това колко ще си допаднеш с даден човек. Трябва да си наясно, че ще ти се наложи да прекарваш почти цялото си денонощие с този човек, седмица след седмица. Затова е добре да знаеш, че той е добра компания. С отбора прекарваме много време извън корта, правим дълги разходки, вечеряме в ресторант. Всички сме заедно почти през цялото време, а той е част от целия отбор. Смятам, че преживяването е специално и за него."

Другите българи в тима също са благодарни, че могат да разчитат не само на напътствията на своя капитан Димитров, но също и на Гро, който имаше ключова роля за постигането на първите две победи - срещу Великобритания и Молдова.

"Невероятно е - споделя Димитър Кузманов. - Очевидно е доста трудно на Григор да управлява целия процес сам, защото той също трябва да загрява, да се концентрира преди мач. И както стана в първите дни, той трябваше да напусне зоната след първия сет. Но аз бях подготвен за това, защото го бяхме обсъждали. Независимо дали водя, или изоставам, той просто трябва да започне да се настройва за игра. Но Крис винаги е там. Много съм щастлив, защото Крис е страхотен треньор. Той пасва наистина добре в отбора. Сякаш е българин. Има същия отборен дух, същата отдаденост, същата енергия. Всеки от нас се чувства толкова добре с него. Както може да забележите по време на разиграванията и по време на целия мач, той е толкова ангажиран, че енергията му може да се усети."

След като България победи Молдова в неделя, някои от членовете на тима се върнаха на тренировъчния корт за няколко часа. С тях беше и Кристиан Гро, който дори размени няколко удара с тях. Сякаш той е натурализиран българин за турнира - неговия първи от съвместната му работа с Григор Димитров.

"Забавно е да бъдеш в такава отборна обстановка. С Григор все още се опознваме. Тъкмо започнахме - казва Гро. - Но мисля, че се сработваме много, много добре, вече имаме добра връзка. И вярвам, че точно тази отборна обстановка ускорява процеса."

Още

Световният №65 е първият съперник на Григор Димитров във Вашингтон

03.08.2021

238
Няма да има Златен шлем: Зверев спря Джокович на 1/2-финал в Токио

30.07.2021

1890
Наоми Осака сензационно отпадна от тенис турнира в Токио 2020

27.07.2021

402