Медия без
политическа реклама

FIVB плащала заплатата на селекционерa Мичели - 72 000 лв. на година

Българската федерация се възползва от програмата на световната централа за "овластяване"

05 Юли 2024
Под ръководството на Лоренцо Мичели през 2024 г. женският национален отбор постигна две победи от 12 мача в Лигата на нациите, в резултат на което България завърши на последното 16-о място в комерсиалния турнир на FIVB.
FIVB
Под ръководството на Лоренцо Мичели през 2024 г. женският национален отбор постигна две победи от 12 мача в Лигата на нациите, в резултат на което България завърши на последното 16-о място в комерсиалния турнир на FIVB.

Селекционерът на женския национален отбор по волейбол Лоренцо Мичели получава около 72 000 лв. годишна заплата, като през последните два сезона тя се поема изцяло от международната федерация (FIVB). Това съобщи Sportal.bg, позовавайки се на програмата за "волейболно овалстяване" (Volleyball Empowerment) на световната централа, от която се възползва родната федерация (БФВ).

Въпросната програма има за цел да подпомага развитието на волейболната игра в целия свят. Едно от условията отделните федерации да могат да кандидатстват за финансиране за национален селекционер е той да бъде чуждестранен.

Справката в официалния сайт на Volleyball Empowerment показва точната сумата, която БФВ получава за заплащането на Мичели през 2023 и 2024 г. От FIVB отпускат общо 72 000 швейцарски франка (приблизително €74 000) за въпросния период, като по потвърдени от нашата федерация данни това е и цялото заплащане на италианския треньор в България.

"От родната централа също така потвърдиха, че отново ще кандидатстват за финансиране от FIVB. Не е ясно дали това финансиране, ако то бъде отпуснато, ще бъде използвано за Лоренцо Мичели, чието бъдеще начело на България все още не е сигурно, или за подписалия дългосрочен договор с родната федерация мъжки селекционер Джанлоренцо Бленджини", пише Sportal.bg.

Програмата Volleyball Empowerment набира все повече популярност и от нея се възползват редица големи волейболни нации в Европа и по света. Към днешна дата финансова подкрепа по нея получават Аржентина, Бразилия, Полша, Германия, Франция, Канада.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата