Медия без
политическа реклама

ФИФпро: Повече световни първенства през зимата не бива да има

10 Март 2023
Първото в историята зимно световно първенство донесе на Аржентина третата шампионска титла след 1978 и 1986 г.
ЕПА/БГНЕС
Първото в историята зимно световно първенство донесе на Аржентина третата шампионска титла след 1978 и 1986 г.

Провеждане на друго световно първенство по футбол през зимата е неприемливо без значими промени в организацията на турнира. Това декларира световната асоциация на футболистите ФИФпро, която публикува своя доклад за ефекта от Мондиал `22 в Катар през ноември и декември върху натоварването на играчите.

Заради факта, че турнирът на ФИФА се проведе по средата на сезона в европейския клубен футбол, подготовката за шампионата на планетата беше свита от обичайните 31 дни на една седмица. Почивката след края на първенството пък беше намалена от традиционните 37 дни на едва осем, за да бъдат нанесени минимални щети на календара на Стария континент.

"Ако искате да провеждате световното първенство отново през зимата, трябва да влезете в задълбочени разговори с лигите за пълна промяна в техния график и осигуряване на адекватно време за тренировка и възстановяване. Това означава два месеца и половина пауза в състезанията. Намирам за слабо вероятно някой да се съгласи на това", заяви генералният секретар на ФИФпро Йонас Бер-Хофман.

От профсъюза прилагат примери за свръхнатоварване на редица участници на мондиала в Катар. Полският защитник Камил Глик е играл за своя клуб "Беневенто" на четвъртия ден след отпадането на "дружина полска". Рафаел Варан пък е бил титуляр за "Манчестър Юнайтед" осем дни след загубения финал с Франция.

Бъдещо световно първенство през зимата би било необходима опция, ако домакинството бъде спечелено от Саудитска Арабия, която обмисля да се кандидатира за 2030 г. заедно с Египет и Гърция. Според президента на ФИФА Джани Инфантино пък зимното разписание на шампионата на планетата е довело до по-добри мачове на самия турнир.

"Да играем през ноември и декември имаше своето влияние - коментира швейцарецът след края на Мондиал `22. - Видяхме много по-високо качество на мачовете в сравнение с летните световни първенства, когато футболистите идват от изтощаващите сезони на клубно ниво."

Все пак от ФИФпро са категорични, че това не е уместен вариант в този вид. "Да повторим това, което се случи в Катар, е просто неприемливо", заяви Бер-Хофман.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Мондиал 2022, ФИФА

Още по темата