Медия без
политическа реклама

ФИФА преизбра с аплодисменти Инфантино за президент до 2027 г.

Шефът на световния футбол се похвали с $4 млрд. резерв и предложи таван на трансферите

16 Март 2023
Джани Инфантино благодари с жест на делегатите на конгреса след аплодисментите в негова подкрепа
Туитър
Джани Инфантино благодари с жест на делегатите на конгреса след аплодисментите в негова подкрепа

Президентът на ФИФА Джани Инфантино бе преизбран за нов мандат до 2027 г.

На 73-тия конгрес в Кигали (Руанда) 52-годишният швейцарец бе единствен кандидат. Още преди форума президентът на германския футболен съюз Бернд Нойендорф заяви, че няма да гласува за настоящия президент на ФИФА. Въпреки това, заради факта, че няма други кандидати, гласуване не се проведе, а делегатите изказаха подкрепата си за преизбирането с аплодисменти.

За Инфантино това се води втори мандат, който би трябвало да продължи до 2027 г., тъй като първият му престой на поста - между 2016 и 2019 г., се счита за непълен.

Инфантино, който има швейцарско и италианско гражданство, оглави ФИФА на 26 февруари 2016 г. след корупционния скандал и оставката на предишния шеф на световния футбол Сеп Блатер. Дотогава той бе генерален секретар в продължение на 7 години (от 2009-а) на европейската футболна централа УЕФА, чийто шеф Мишел Платини също бе принуден да напусне заради корупция. 

 

ФИНАНСИТЕ НА ФИФА

Резервите на ФИФА са почти $4 млрд., обяви Инфантино в речта си преди вота. 

"Обещахме да увеличим приходите, да направим ФИФА по-прозрачна. Приходите от Мандиал 2022 в Катар са $7.5 млрд., а резервите са почти $4 млрд. Тези пари са ваши, доколкото ние ще ги харчим за развитието на футбола - заяви Инфантино. - Също така обещахме да усилим ФИФА. Тя е много стабилна и силна асоциация и сме длъжни да сме готови за всичко случващо се. Когато светът спря заради COVID-19, силата на ФИФА ни позволи да приемем план за възстановяване и да похарчим за него $5 млрд. Запазихме футбола жив".

"Поставяме си цел да увеличим приходите в следващия цикъл [за световно първенство] до $11 млрд. Бяха 6.4 млпд., станаха 7.5 млрд., а искаме да ги направим 11 млрд. Надяваме се, че тази сума може да е дори с 2 млрд. повече", добави Инфантино.

 

ТАВАН НА ТРАНСФЕРНИТЕ СУМИ

Инфантино предложи пред страните членки на ФИФА да бъде въведен таван на разходите по трансфери на футболисти. 

"Трябва да работим за прозрачност на трансферните суми и комисионите. Може би трябва да въведем таван на разходите, но трябва да обмислим как да го определим. Ще обсъдим това с членовете на ФИФА", заяви президентът.

През февруари ФИФА отчете рекордни общи разходи на клубовете за зимния трансферен прозорец на 2023 г. в размер на $1.57 млрд. През 2022 г. пък е имало рекорден брой трансфери в мъжкия професионален футбол - общо 20 209.

 

НАКАЗАНИЯ

Конгресът на ФИФА гласува за прекратяване на дейността на футболните федерации на Шри Ланка и Зимбабве. За отстраняването им гласуваха съответно 197 и 199 страни членки. И в двата случая имаше по един глас против.

И двете футболни централи са отстранени за нарушаване на кодекса на ФИФА, според който в управлението на националните федерации не може да има неправомерно влияние от трети страни - правителство, държавни чиновници, частни лица и т. н.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ФИФА, Джани Инфантино

Още по темата