facebook
twitter

Спорт

FIDE иска олимпийски шахмат в Париж `24

50
Chess-News.ru
Аркадий Дворкович

Френската федерация по шахмат (FFE) подаде заявка в оргкомитета на олимпиадата в Париж `24 спортът да бъде включен като допълнителна дисциплина в програмата на XXXIII летни игри. Инициатор е международната федерация (FIDE), която е основана през 1924 г. именно във френската столица и ще празнува своя вековен юбилей в годината на олимпиадата.

"Макар не навсякъде по света шахматът да е признат за спорт, играта се практикува ежедневно от десетки милиони хора по цял свят - коментира президентът на FIDE Аркадий Дворкович. - Пътят до включването на шахмата в олимпийската програма е дълъг, затова поемаме по него още сега. Благодарение на FFE започнахме официални консултации с оргкомитета в Париж."

Ако получи достатъчно подкрепа на местно ниво, кандидатурата на шахмата ще бъде представена пред МОК. По подобен начин в програмата на игрите в Токио `20 бяха включени пет допълнителни дисциплини: бейзбол, карате, катерене, скейтборд и сърф.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Топалов завърши предпоследен в Кот д'Ивоар

14.05.2019

44
Само египтянин е зад Топалов на шахматния турнир в Абиджан

13.05.2019

247
FIDE удължи мачовете за шахматната корона

01.05.2019

41

Коментари

Доц.Трътлев

Интересно каква е дефиницията на думата спорт според предлагащите шахмата за олимпийски спорт.

Искат да изключат борбата, бокса, вдигането на тежести - древни олимпийски спортове. Пиер де Кубертен се върти в гроба. Предлагам да въведат и чилика като олимпийски спорт. В него поне има физическа активност.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×