facebook
twitter

Спорт

Феновете на "Левски" са новината на месеца

Масовата безвъзмездна финансова помощ от "синята" публика към клуба няма аналог в българския футбол
2614
 БГНЕС
Председателят на Националния клуб на привържениците на "Левски" Степан Хиндлиян предава на капитана на отбора Живко Миланов урните със събраните пари от фенове след дербито срещу "ЦСКА-София". Оказа се, че привържениците са пуснали по време на мача 42 179.25 лв.

Всъщност не само новина на месеца, ами и на годината. Защото подобна активност от страна на фенове в полза на техния клуб няма аналог в историята на българския футбол. И това може да потвърди от всеки обективен футболен привърженик, независимо от пристрастията му. 

Нямаше как спонтанната помощ на феновете на "Левски" да не изпъкне на фона на останалите новини в българския футбол. Събитията по-нататък ще покажат най-добре, но е ясно, че случилото се със собственика на клуба Васил Божков и генералния спонсор "Национална лотария" не е най-големият удар по "Левски" в историята. Клубът помни тежки финансови кризи и в значителна част от управлението на Томас Лафчис, и в късния период при Тодор Батков. Забавяния на заплати и трупане на задължения имаше и при Спас Русев.

И в тези периоди феновете изразяваха по различен начин чувствата си - от сравнително разбиране при Лафчис до недоволство и протести при останалите ръководители.

Но новината, че "Левски" е под заплаха да фалира, сега

 

сякаш стресна истински феновете

 

И те се организираха. Започна се с купуване на билети за мача с "ЦСКА-София", което в крайна сметка доведе около 25 000 зрители на стадиона и добри постъпления в клубната каса. Следващата цел бяха сезонните карти. За тях запалянковците извиваха ежедневно опашки във фенмагазина на ст. "Георги Аспарухов" и търпеливо чакаха по час, че и отгоре. В резултат задачата да бъдат продадени 2020 карти за пролет 2020 беше преизпълнена - изкупени бяха 3755 абонамента само до дербито с "ЦСКА-София", а бройката продължава да нараства. И помогна да се оформи солидна сума от 500 849 лв. от карти, билети, продадени фланелки, такси за ДЮШ. Така бяха осигурени част от заплатите на играчите.

И докато това с картите бе кампания на клуба, самите фенове си поставиха отделна задача да съберат 143 000 лв., с които да платят вноската на "Левски" за февруари по споразумението с НАП за разсрочено погасяване на задълженията към държавата. Е, и тук запалянковците (б.р. - над 5200 души според официални данни) получиха 6+. Те събраха 229 949.88 лв., допълнително в урни по трибуните на мача с "ЦСКА-София" бяха пуснати 42 179.25 лв. Но привържениците нямат намерение да спират. Само след дни сумата набъбна на 281 088.74 лв. А тези пари отиват само за погасяване на задълженията към НАП, което означава, че вече има осигурени две вноски (б.ред. - от оставащи 34 по 143 000 лв.). Е, направо са си три, като се прибавят и обявените от Павел Колев "малко над 140 000 лв.", дарени от адвокат Александър Ангелов, един от бившите съсобственици на "Левски", който заедно с партньорите си в тогавашното управление Иво Тонев и Николай Иванов ще внася лични средства всеки месец до края на сезона.

Шегата настрана, но такова чудо, включително и няколкохилядното шествие из центъра на столицата, не става всеки ден. А

 

такава безвъзмездна финансова помощ от публиката никога не е виждана

 

Даже и при ЦСКА в последните години от съществуването на клуба. Тогава имаше няколко кампании. Запомниха се тази на сдружение "ЦСКА-Завинаги" за събиране на средства за възстановяване на Сектор Г на ст. "Българска армия" при управлението на Александър Томов. Пуснати бяха 16 115 есемеса, а събраните също толкова лева отидоха за закупуването на 1500 седалки.

Самият Томов също дръпна фенската струна и опита да я капитализира в полза на клуба, пускайки акции. Около 5720 души купиха 359 206 акции за общо 1 077 618 лв. Кампанията обаче бе неуспешна, тъй като трябваше да бъдат продадени минимум 1 409 210 акции от общо 3 000 000. Не помогнаха примерите на известни фенове, ветерани, настоящи футболисти и дори на тогавашния треньор Стойчо Младенов. И накрая средствата трябваше да бъдат върнати на привържениците, като дори остана горчив привкус заради проблемите с връщането на парите от страна на банки и финансови посредници. Имаше също и sms кампания "Бъди част от бъдещето на ЦСКА", в чиито рамки бяха пуснати 3173 съобщения...

В по-малки мащаби също се помнят фенски пожертвования в името на любимия клуб, когато той остане без платежоспособен собственик. Така, след напускането на Николай Банев, фенове и бизнесмени спасиха "Берое" от 2008 до към средата на 2010 г., останали в историята като романтичните години на "Лудата банда". Но тук по-голяма роля оказа действително местния бизнес.

Има и други спорадични кампании - например фенове на "Ботев" (Пд) събират редовно средства за честване на годишнините от основаването на клуба. Публиката на "Локомотив" (Пд) пък набра през 2012 г. малко над 9500 лв. за построяването на трибуна "Бесика", които се оказаха крайно недостатъчни, и в крайна сметка секторът бе завършен през 2016 г. от настоящия собственик на клуба Христо Крушарски. Преди дни пък публиката на "Спартак" (Вн) се отказа от пътуване за мача с "Хебър", за да подпомогне клуба си... 

Но предвид фенската маса на изброените отбори, тези пориви на вярност към клуба не са съизмерими. Разбира се, феновете на "Левски" няма да могат сами да осигурят годишния бюджет от около 20 млн. лв. Но настоящият им дарителски порив си е новина - поне се видя, че българският футбол не е окончателно потънал в апатия.

Ключови думи:

Левски, фенове, футбол
Все още няма коментари

Още

Сокърът вече се сравнява с бейзбола в САЩ. А кому е нужно?

29.03.2020

Гардиън

57
Теренът на ст. "Раковски" бе умишлено унищожен

29.03.2020

3024 2
Луис Суарес ще изхранва 500 семейства в Уругвай

29.03.2020

144

Влез или се регистрирай за да коментираш

×