Quantcast

Медия без
политическа реклама

Федерацията по борба награждава с джипки олимпийските медалистки

27 Септ. 2021
БГНЕС
Тайбе Юсеин (вляво) и Евелина Николова (вдясно) донесоха два от шестте олимпийски медала на България от игрите в Токио 2020.

Българската федерация по борба (БФБ) ще награди двете бронзови олимпийски медалистки - Тайбе Юсеин и Евелина Николова, с автомобили. Това ще стане на церемония в сряда пред сградата "Литекс Тауър" в столицата, а двете призьорки от Токио 2020 ще получат ключовете за джипове "Хавал".

Един от главните спонсори на борбата у нас - Гриша Ганчев, е собственик на компанията "Литекс", чиято фирма "Литекс Моторс" сглобяваше в ловешкото село Баховица автомобили на китайската марка "Грейт Уол" ("Хавал" модел на тази фирма). Производството обаче бе прекратено през 2016 г., а на следващата година производствените площи в Баховица бяха трансформирани в индустриален парк.

Като част от церемонията в сряда "Литекс" ще награди и олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова, но тази награда засега се пази в тайна. 

Същевременно стана окончателно ясно, че на световното първенство по борба в Осло (Нор) следващата седмица ще участва само една от медалистките ни в Токио - Евелина Николова. Тайбе Юсеин е решила да почива по-дълго след олимпийските игри и няма да защитава сребърния си медал от последния шампионат на планетата - в Нур-Султан (Каз) през 2019-а.

Още по темата