Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ексцесиите в Перник излязоха през носа на "бития" "Берое"

Дисциплинарната комисия към БФС скандално пожали домакина "Миньор" (Пк) за безобразията на стадиона

29 Ноем. 2022ОбновенаСВИЛЕН КИРИЛОВСКИ
СПОРТАЛ
Стоп кадър от запис на атаката на ултраси на "Миньор" (Пк), които прииждат с всякакви предмети, за да се разправят с агитката на "Берое".

Дисциплинарната комисия към БФС "роди" скандално решение на днешното си заседание. На него бяха разгледани баталните сцени по време на 1/16-финала за купата на България "Миньор" (Пк) - "Берое" (0:2) и в резултат домакините бяха глобени само с 825 лв. - за нерегламентирано използване на факли и димки, за хвърлени факли и димки на терена, както и за възпламеняване на бомбички.

За сметка на това "Берое" бе глобен седемкратно повече - с 5800 лв. От тях 4000 лв. за изстреляна ракета, 500 лв. за хвърлен предмет, 300 за факли и 1000 лв. за поведение на публиката...

Този проявен двоен аршин от БФС е скандален, защото не поведението на публиката на "Берое", а тази на "Миньор" бе във фокуса на вниманието на цялата общественост в последните дни. Агитката на домакините от Перник атакува тази на "Берое" с предмети, а проявената агресия от страна на хулиганите от "Миньор" провокира кмета на града Станислав Владимиров да обяви, че възнамерява да спре финансирането на футболния клуб.

Кметът на Перник Станислав Владимиров обяви на профила си във "Фейсбук", че догодина общината няма да преведе нито лев на "хулиганското" формирование, "прикриващо се като футболен клуб Миньор (с агитка)".

И това не бе всичко. След мача, чиято равносметка бе 23-има арестувани и трима ранени, се потвърди нагледно с още един инцидент, че домакините не са осигурили достатъчна охрана за мача. Седем автомобила на гостуващите фенове, паркирани около стадиона, бяха изпочупени. Дори това е било ясно, тъй като част от ултрасите на "Миньор" са се изтеглили преднамерено малко преди края на мача, за да свършат тази долна проява.

От "Берое" още на следващия ден обявиха с декларация, че са имали сигнали за подготвяни атаки от фенове на "Миньор" и са предупредили Димитър Христов, експерт "Връзка с привържениците" към БФС. От старозагорския клуб подчертават, че опити за агресия от страна на фенове на "Миньор" е имало още преди мача, но мерки не са взети.

 

НАПРАЗНИТЕ ОПЛАКВАНИЯ ОТ "БЕРОЕ"

Ето и част от становището на "Берое", което се оказва, че също не е взето под внимание, за сметка на "свещената" дума на делегата на мача (б.ред. - Владимир Андреев): "Ние очаквахме "Миньор" (Перник), като домакин на мача и организатор на спортното събитие, да вземе необходимите мерки за предотвратяване на всякакви опити за хулиганско и откровено агресивно поведение спрямо нас, осигурявайки достатъчен брой служители на реда. За съжаление, това не се случи и всички станахме свидетели на точно обратното.

Още преди започване на двубоя активно подкрепящите фенове на "Миньор" направиха опит да стигнат до сектора за гости и да атакуват привържениците на "Берое", които бяха на стадиона. В този момент ясно си пролича, че охраната за мача не е на необходимото ниво и със сигурност броят на представителите на МВР не е достатъчен. Дори и в този момент нищо от организацията на мача не се промени.

Атакуването на гостуващата публика с камъни, дървета и всякакви подръчни средства в средата на второто полувреме бе кулминацията в тях.

За нас, последвалата реакция, която видяхме не съответстваше на нивото на двубоя. Пропуските в организирането на мача ясно си проличаха и за нас това не е нормално. Не е нормално да се връщаме 30 години назад и да толерираме насилие по трибуните и извън него. Не е нормално условията на стадион в България да не отговарят на нужните изисквания за безопасност, заложени в наредбите на БФС и Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия", се казва в позицията на "Берое".

 

ИСКАНЕ ЗА ДОЖИВОТНО НАКАЗАНИЕ

По информация на "Сега" още утре от клуба ще обжалват наказанието, а освен това ще поискат доживотно отстраняване на делегата на този мач Владимир Андреев заради тенденциозното отразяване на събитията.

По-късно това беше потвърдено и от изпълнителния директор на "Берое" Стелиян Попчев, който написа във "Фейсбук": "Още утре ще входираме писмо до БФС с искане лицето Владимир Адрианов Андреев (делегат на футболната среща от 1/16 финал за Купа България) да бъде изваден завинаги от системата на футбола в България!!! Ще покажем факти и обстоятелства със снимков и видео материал, които явно не са описани в доклада за футболната среща. Действието (в случая бездействие) на това лице, стимулира футболното хулиганство. Такива хора са тумор за футбола и трябва да бъдат изкоренени. Решението на ДК на БФС, базирано на доклада на делегата, мога да го определя като цинизъм..."

 

Още по темата