Quantcast

Медия без
политическа реклама

Екипите на пилотите в F1 - скъпи, но животоспасяващи

30 Дек. 2021
ЕПА/БГНЕС
Състезателният комбинезон съвсем не е ходеща реклама на спонсорите.

Състезателната екипировка във Формула 1 често се възприема като част от фирмения стил на отбора - как допълва цветовата гама на болида и превръща пилотите в ходеща реклама на спонсорите. Но все пак главната задача на тези комбинезони е да спасяват животи.

Най-яркият във всякакъв смисъл пример за това е тежката катастрофа на Ромен Грожан през ноември 2020 г. в състезанието за Гран при на Бахрейн. Още в първата обиколка неговият болид "Хаас VF-20" се заби в оградата, разцепи се на две и избухна мигновено в пламъци.

Romain Grosjean's miraculous escape from a huge fireball crash at the 2020 Bahrain Grand Prix sent shockwaves across the track and through Formula 1 fans acr...

При удара французинът бе подложен на удар с ускорение 67 пъти над земното притегляне, но още по-лошо - той прекара в огнения ад цели 27 секунди. И в крайна сметка може да се каже, че се отърва леко - обгоряха само ръцете му, които бяха предпазени от ръкавици с по-малка огнеустойчивост, отколкото костюма.

 

Какво е особеното в екипировката за F1?

 

Главното е изискването към нивото на защита в сравнение с обикновените състезателни екипи за автомобилни състезания. От това изискване произлиза разликата в материалите, начинът на производство и, разбира се, цената. Сравнението по последния показател е красноречиво - базовите комбинезони струват по около €1000, а подсилените - €6000.

Разликата на практика е във всеки компонент на екипа, тъй като подсилените трябва да имат далеч по-големи стойности на защита и при директен удар или хвърчащи осколки (за шлемовете), и при термозащита.

Всички изисквания за един екип във Формула 1 са подробно описани в правилата на шампионата, а всеки продукт на производителите преминава през серия тестове, преди да получи холограмата на международната автомобилна федерация (FIA) за хомологация, която изключва всякакви фалшификации и гарантира допускане до участие в състезанията.

В техническите директиви на FIA подробно са изредени всички изисквания - от широчината на яката на комбинезона, та чак до това как той трябва да стои по тялото на пилота и по какъв начин да бъде тестван.

Например едно от задължителните условия е екипът да бъде поддържан винаги чист и внимателно да се подбира начинът на пране, за да не се отмие от него защитата. Друго е комбинезонът да не прилепва плътно в нито една част от тялото на пилота, защото по-свободната кройка гарантира най-добра защита от огъня, освен че е по-комфортна.

И още - FIA не препоръчва да се носят чужди състезателни екипи, макар понякога да допуска това (например Нико Хюлкенберг участва за Гран при на Великобритания през 2020 г. с комбинезона на Ланс Строл).

Що се отнася до бельото, директивата е категорична: "Не икономисвайте от него само защото не се вижда - то играе ключова роля". Всъщност бельото представлява нещо като пижама (фланела с дълъг ръкав и наполеонки) и има съществена роля, защото пряко контактува с кожата на пилота и служи като последна преграда пред огъня. И при правилен избор може да спаси от сериозни обгаряния. Затова се допуска бельото да се изработва само от специалната тъкан Nomex, тъй като при пожар всички останали платове ще пропуснат топлината или ще се разтопят и ще залепнат към тялото, причинявайки изгаряния на кожата.

 

Чорапите, ръкавиците, обувките

 

и, разбира се, шлемът също трябва да са огнеупорни и да отговарят на изискванията на FIA. Специално шлемът, освен да е устойчив на удар и изгаряне, трябва да е снабден и със системата HANS (Head and Neck Support Device), която поддържа врата и го предпазва от наранявания, а също и предотвратява счупване на костиците в основата на черепа, особено при камшичен удар.

Впрочем ръкавиците на Грожан бяха конструктивно изследвани след инцидента в Бахрейн. След което бе изработена нова версия, позволяваща да се стои в открит пламък със секунда и половина повече.

Според състезателния директор Майкъл Маси FIA и производителите са успели бързо да намерят и да отстранят слабите страни на стария вариант топлозащита при ръкавиците. А тестовете са показали, че е постигнат необходимият ефект и новата разработка бе включена в правилника.

"Секунда и половина звучи като съвсем малко време - коментира Маси. - Но, както сме виждали в различни ситуации, всяка десета от секундата е важна. Усещането на пилота обаче също е важно. Не можем да правим драстични промени в тази част от екипа, защото усещането е всичко за пилотите. Когато управляват болидите, усещането през ръкавиците трябва да е като все едно държиш волана с голи ръце. Затова трябваше да направим тестове и да получим обратна връзка от пилотите."

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?