Quantcast

Медия без
политическа реклама

Две поражения върнаха България назад в класирането в Ченай

FIDE преизбра за президент бившия вицепремиер на Русия Аркадий Дворкович

08 Авг. 2022Обновена
ChessOlympiad.fide.com
Виктория Радева е уловена в миг на дълбока концентрация по време на партията срещу Гулисхан Нахбаева на четвърта дъска от мача между България и Казахстан при жените на 44-тата шахматна олимпиада в Ченай.

Две загуби допуснаха българските национални отбори по шахмат в IX кръг на 44-тата олимпиада в Ченай (Инд). Това доведе до отстъпление в класирането и два кръга преди края страната ни изпадна от Топ 10 при дамите и е на ръба на Топ 60 при мъжете.

Женският ни състав с капитан Петър Арнаудов отстъпи с 1:3 т. пред тима на Казахстан. Загуби претърпяха Нургюл Салимова с белите фигури на първа дъска срещу Жансая Абдумалик и Виктория Радева с черните на четвърта срещу Гулисхан Нахбаева. На втора и трета дъска Белослава Кръстева с черните и Габриела Антова с белите завършиха реми съответно срещу Бибисара Асаубаева и Ксения Балабаева.

С актив от 13 т. (6 победи, 1 равенство, 2 загуби) българските шахматистки отстъпиха от 5-о на 12-о място в подреждането. Начело са четири отбора с по 15 т. (7-1-1), сред които с най-добри допълнителни показатели е Полша. Втори, трети и четвърти са Индия, Казахстан и Грузия.

В открития турнир мъжете с капитан Стефан Стойнов загубиха от Швеция с 1,5:2,5 т. Мачът беше решен на първа дъска, където Момчил Петков беше принуден да се предаде с черните фигури срещу бившия №44 в света Нилс Гранделиус. Останалите три партии приключиха реми - Цветан Стоянов с белите срещу Ерик Бломквист на втора дъска, Лъчезар Йорданов с черните срещу Тигер Хиларп Персон на трета и Тодор Георгиев с белите срещу Йонатан Вестерберг на четвърта.

Общо четвъртото поражение върна нашите състезатели от 47-а на 60-а позиция във временното класиране с 10 т. (5-0-4). Едноличен лидер е единственият останал непобеден отбор - Узебкистан с 16 т. (7-2-0), следван от втория състав на домакина Индия и Армения с по 15 т. (7-1-1).

В предпоследния Х кръг по швейцарската система днес България ще играе срещу Нова Зеландия при мъжете и срещу Монголия при жените.

The Chess Olympiad is being held from the 29th of July to 9th of August 2022 in Mahabalipuram, Tamil Nadu. Today is the 9th round of the eventStandings - Mat...

 

FIDE ПРЕИЗБРА БИВШ РУСКИ ВИЦЕПРЕМИЕР ЗА ПРЕЗИДЕНТ

Аркадий Дворкович беше преизбран за президент на Международната шахматна федерация (FIDE) на генералната асамблея в Ченай. Руснакът получи 157 гласа срещу 16 за другия кандидат - украинеца Андрий Баришполец. Френският кандидат Башар Куатли се оттегли преди гласуването.

Индиецът Вишванатан Ананд, който подкрепи Дворкович, беше избран за вицепрезидент.

Дворкович ръководи FIDE от 2018 г. и това е първият път, когато бе преизбран, и то на фона на продължаваща военна инвазия на Русия в Украйна, заради която повечето руски представители в международни спортни организации загубиха постовете се. В шахмата състезатели от Русия и Беларус пък нямат право да се участват под националните си знамена в събития под егидата на FIDE. А руският гросмайстор Сергей Карякин бе наказан за 6 месеца заради публична подкрепа на войната.

50-годишният Дворкович бе сред приближените на Владимир Путин и бе вицепремиер на Русия. Той напусна този пост през 2018 г., когато оглави FIDE. Той обаче бе сред най-видните руски официални лица, които публично критикуваха войната в Украйна.

"Войните са най-лошите неща, с които човек може да се сблъска в живота... включително тази война - каза Дворкович през март. - Мислите ми са с украинските цивилни. Войните не просто убиват хора. Те убиват надежди и стремежи, замразяват или разрушават взаимоотношения и връзки."

По време на предизборната кампания обаче Баришполец критикува Дворкович за връзките му с руската власт.

"Да, аз съм руснак и съм служил на своя народ, включително на руската шахматна общност - отговори Дворкович. - Опитвах се да го правя професионално и с възможно най-високо ниво на почтеност. Заех твърда позиция относно трагичните събития в Украйна, както и подкрепих решенията на Съвета на FIDE за намаляване на руското участие във FIDE. Но докато изоставяхме руски партньори, успяхме да намерим нови по целия свят, да организираме тази шахматна олимпиада [в Индия] и да осигурим финансова стабилност за FIDE."

Кремъл приветства победата на Дворкович.

"Изборът на ръководител на FIDE е много важен. Това е глобално събитие и, разбира се, ние подкрепяхме Дворкович, който е руски гражданин", каза говорителят на Путин Дмитрий Песков, който е и председател на Съвета на попечителите на Руската шахматна федерация.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?